Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. 218 Bin Çiftçiye Hazine Arazisi Verilecek

218 Bin Çiftçiye Hazine Arazisi Verilecek

Aydin Duran Aydin Duran -
250 4

Çiftçilik yapmak için arazisi bulunmayanlara müjde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den geldi. Ekip biçmek için 218 bin çiftçiye toplamda 3 milyar 400 milyon metre kare arazi verilecek. Verilecek hazine arazileri ecrimisil bedelinin yarı fiyatı üzerinden verilecek ve talep gelmesi halinde 10 yıla kadar çiftçilere kiralanabilecek. Kiralama sonrası ucuz kredi imkanı ile satın almalarına olanakta verilebilecek.

Belediye ve Mücavir Alandakiler Satışta

Yapılan açıklamalar eşliğinde kiralanması düşünülen hazine arazileri belediyeler ile mücavir alanlar içerisinde olması halinde bu arazilerin rayiç fiyatları ile doğrudan satış imkanı verilecek. Alan çiftçiler ise bu alımın bedelini isterlerse maksimum beş yılda ödeyebilecek. Vadesi beş yıl olsa da 10 taksitle ödeme imkanı verilecek. Fakat belediye ile mücavir alan dışındakiler bu arazilerin rayiç fiyatlarının yarısı üzerinden alabilecek. Çiftçiler aldıkları hazine arazisinin fiyatını peşin olarak ödemek isterlerse bu durumda olanlar için yüzde 20 indirim imkanı verilecek. Yani peşin alan daha düşük fiyattan almış olacak.

Toplam tarım arazilerinin yüzde beşini kapsayan hazine arazisi kiralaması ile kayıt dışı halinde ekilen biçilen arazilerin kayıt altına alınması hedeflenmiş. Fakat en önemli artısı bu arazileri kiralayan kişinin alma imkanı bulunuyor. Yani isterlerse kiraladıkları hazine arazisini satın alabilecekler. Devletin verdiği desteklerden kayıt dışı araziler yararlanamıyorlardı. Fakat bundan sonra kayıt altına alınması ile her türlü desteklerden de faydalanabilmelerinin yolu açılmış olacak. Yapılan açıklamalarda hazine arazisi kiralayanlara ucuz kredi imkanı verilecek. Tarım sigortalarından faydalanmaları da sağlanacak olan çiftçiler şimdiden projenin başlayacağı günü beklemeye geçti.

Çiftçiler Hazine Arazisini Nasıl Alacak

Sonradan satın alabileceğiniz hazine arazilerini kiralamak için öncelikle başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru öncesi kiralanacak arazinin ecrimisil borcunun bulunmaması gereken şartlardan. Borcu bulunuyorsa bu borcu ödeyerek ilgili kuruma başvurunuzu yapın. Başvurular sonrasında yapılacak tahkikat neticesinde araziler 10 yıl süre ile başvuru sahiplerine kiralanacak.

Arazilerin Bedeli Ne Kadar Olacak?

Daralan Türkiye ekonomisini genişletmek, çiftçilere ve devlete gelir sağlamak amacıyla oluşturulan proje ile çiftçiler çok uygun fiyatlara arazileri kiralarken, yine uygun fiyatlarla satın alma imkanına sahip olacaklar. Rayiç bedeller üzerinden hesaplanan arazi fiyatları belediye sınırları içerisinde kalmışsa buradan alınan rayiç bedellerin tamamı, dışında kalmışsa rayiç bedelin yarısı üzerinden arazi kiralama hizmeti almış olacaklar.

Sadece tarım amaçlı olarak verilecek olan arazilere inşaat, bina gibi işlemlerin yapılmasına izin verilmeyecek. Aksine tarımın gelişmesi amaçlı olarak düzenleniyor. Kiralayan kişiler tarım dışında bir hizmet için kullanması halinde ise Bakanlık istediği takdirde hazine arazileri kira sözleşmesini iptal edebilecek.

İlgili Yazılar

4 Yorum

  1. Salih Bozteke - -

    Zengin almsın

  2. Alper cabbar - -

    Bu arazileri nereden öğreniyoruz nereye başvuruyoruz

    1. Turan ay - -

      Alper bey Tarım ve Orman Bakanlığına başvurulacak… Yalnız başvuru süreci henüz netlik kazanmadı.

  3. Kasım Demir - -

    Öncelik le böyle imkanın sağladığı için teşekkür ediyorum yanlız bir gerçek var ki bu hazine arazileri hep zenginlerin elinde parası da var fakir olan bu imkandan faydalanamaz nedeni bu ne parası var nede Ankara da dayısı var fakir sahipsizdir başta ben olmak üzere ve benim gibi benim durumumda olan binlerce abilerim kardeşlerim var bu yüzden öncelik sağlanması konusunda ricam olur saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma