Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Finansal Kaldıraç Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Finansal Kaldıraç Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Aydin Duran Aydin Duran -
279 0

Finansal Kaldıraç Oranı kullanılan varlıkların, yüzde kaçının yabancı kaynaklarla finanse edildiğini gösterir. Yani bir şirket düşünelim. Bu şirketin elde ettiği varlıkların ne kadarını borç ile temin ettiğini gösteren oran olarak belirtebiliriz. Tabi bazı ekonomik konularda olduğu gibi finansal kaldıraç oranında da belli bir barem (sınır) kullanılır. Bu barem de bazı yerlerde ½ olarak, bazı yerlerde de %50 olarak ifade edilmektedir. İki kullanımda da herhangi bir yanlışlık yoktur, bu şekilde ifade edilirler. Şimdi bu %50’lik sınırın üstündeki ve altındaki durumları ele alalım:

Finansal Kaldıraç Oranı %50’nin Üzerinde İse Şirketlerde Durum Nasıldır?

Evet %50’lik barem üzerinden gidecek olursak; eğer belirlenen şirketin borçları %50’lik sınırın üzerine çıkarsa o zaman o şirket sıkıntı içerisinde diyebiliriz. Herhangi bir kriz anında veya ekonomik bir sıkıntı da şirketin kendini toparlaması zora girecektir. Bir de üzerine şirket kâr elde edemiyorsa, borcunu ödeme konusunda sıkıntıya düşecektir. Tabi %50’nin (%55 gibi) az üzerinde olan şirketler açısından toparlanma için az da olsa bir umut olmaktadır. Fakat finansal kaldıraç oranı %70 gibi aşırı sıkıntılı bir oranda ise, risk çok daha büyüktür. Böyle bir oranda şirketin kurtulma şansı hiç yok denecek kadar azdır.

Peki %50’nin Altında Olan Şirketlerde Durum Nasıldır?

Finansal Kaldıraç oranı %50 sınırının altında olan şirketler ise daha rahat konumdadırlar. Ekonomi de yaşanabilecek herhangi bir olumsuz koşuldan daha rahat bir şekilde sıyrılabileceklerdir. Çünkü finansal esneklikleri, yüksek borç oranlı şirketlere göre çok daha fazladır. Finansal esneklikten kasıt şu; bu şirketlerin yapacakları yatırımlar, fonlamalar veya ödeyecekleri borçlar; daha fazla borç ile varlık elde etmiş şirketlere göre daha rahat şekilde gerçekleşecektir.

Finansal Kaldıraç Oranı Nasıl Hesaplanır?

Yukarıda tanımını verdiğimiz finansal kaldıraç oranını bir de formül şeklinde belirtmekte fayda var.

Finansal Kaldıraç Oranı: Kısa veya Uzun Vadeli Yabancı Kaynak / Aktif Toplam ya da,

Finansal Kaldıraç Oranı: Borçlar Toplamı / Toplam Varlıklar şeklinde formüle edilebilir.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma