Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bankalar
  4. »
  5. Kredi Başvurusunda Sigortanın Önemi

Kredi Başvurusunda Sigortanın Önemi

Aydin Duran Aydin Duran -
162 0

Kredi başvurusunda sigorta kişinin aylık düzenli gelirini göstermektedir. Düzenli gelir bankalardan finans desteğinin anahtarını oluşturduğu için SGK kaydı ile sigortalı olunması avantaj sağlamaktadır.

Kredi ürünleri alımında bankalar kişilerden hayat sigortası yaptırma talebinde bulunur. Bu talebin iki farklı nedeni vardır. Birincisi verilen kredinin sahibinin vefatı sonrası bu kredinin geri ödemesinin yapılmasını sağlamak diğeri ise yapılan poliçe ile bankanın ortağı konumundaki sigorta şirketinin para kazanmasını sağlamaktır. Fakat tüketiciler bu konuya farklı yaklaşıyor ve aldıkları kredi ile düzenlenen poliçe bedelini ödemekten kaçınmaktadırlar. Zira krediyi alan kişinin yaşı, cinsiyeti ve hastalıkları gibi durumlar hayat sigortası poliçesinin fiyatına etki eden hususlar arasında. Yüksek tutarlarda ve uzun vadelerde alınan krediler için alım sahibinin ilerleyen yaşları ile birlikte çok yüksek fiyatlara neden olduğu için tüketicinin yaptırmaktan kaçındığını da söyleyebiliriz. Güncel olarak bankanın kredi tahsisi yapabilmesi için en önemli iki etken bulunur. Bunlardan birisi düzenli gelir diğeri ise kredi notunun kredi alabilir seviyede olması. İhtiyaç kredisi başvurusunda sigortanın önem derecesi banka açısından hassas bir durum iken tüketici için biraz daha uzak bir konuyu oluşturuyor.

Neden Hayat Sigortası

Bankaların sağladığı kredi türlerinin yanında finans kuruluşları kendi şirketleri bünyesindeki ortaklarına sigorta yaptırma yoluna gidiyor. Örneğin Akbank Ak Sigorta yada Garanti Bankası Eureko Sigorta yada Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş. gibi. Bu şirketler sayesinde müşterilerine hizmet veren bankalar kredi ile kazanç sağlarken aynı zamanda sigorta ile de sigorta şirketine kazandırır. Yani iki kez kazanmış olurlar. Gelir açısından önemli bir husus olan hayat sigortası bu yüzden kredi başvurularında kişilere diretilen şartlardan bir tanesi olarak geçiyor.

Alacağınız krediler için yaptırmış olduğunuz hayat sigortaları sizin borçlarınızı banka karışsında güvence altına alır. Sizin talebiniz doğrultusunda oluşturulan poliçeler ile birlikte kredi kartı borçlarınız da dahil olmak üzere tüm kredi borçlarınız bu poliçeler gereği sizi ve bankayı güvence altına alır. Bu sigorta poliçesi ile hayatınıza gelen bir yaşam kaybı yada kaza sonrası maluliyet haline gelmeniz halinde tüm borçlarınızı bu sigorta poliçesi kapsamında ödenmektedir. Hatta sizin ödediğiniz kredi taksitleri de size yada mirasçı durumundaki yakınlarınıza iadesi sağlanır ve yakınlarınızın ayrıca sizin borcunuzu ödemek zorunda kalmasından kurtarırsınız.

Yapılan Poliçe ile Sözleşmedeki Hususlar Önemli

Kredi alımı ile yapılan hayat sigortası poliçesindeki hususlar kredi alan kişi tarafından gözardı edilmektedir. Zira sözleşmede belirtilen hususlar uzun uzadıya sayfalar barındırdığından bunların hepsinin okunması kredi tahsisi sırasında mümkün olmaz. Fakat tüketici haklarını bilmek ve korumak adına krediyi aldığı bankanın internet sitesinde girerek gerekli sözleşme metinlerini inceleyebilir. Bu tüketici açısından çok önemli olsa da tüketici bu durumdan kaçınır. Örneğin yapılan hayat sigortasından faydalanacak kişiler sigortalı kişiyi öldürmesi, ölmesine ortak olması durumunda sigortadan doğacak olan tazminatı almaya hak kazanamaz. Yada sigortalı olan kişinin hayatına kendisi son vermesi de yapılan poliçe de geçersiz sayılacaktın ve hayat sigorta poliçesi şartları yerine getirilmeyecektir. Yani sigorta geçersiz olur ve kişinin borçlarının tahsil edilmesi için banka gerekli adımları atar.

İhtiyaç Kredisi başvurusunda sigortanın önem derecesi öncelikle banka için en büyük geçerli. Çünkü kişinin vefat etmesi ya da kaza ile malul durumuna gelmesi halinde vermiş olduğu kredinin geri dönüşü olmaz. Bu durum bankaya zarar olarak yansır. Bu zararı taşımak istemeyen banka daha gerçekçi adımlar ile olaya yaklaşır. Bir anlamda kendisini güvence altına almak ister. Fakat yapılan hayat sigortası aynı zamanda krediyi alan kişiyi de güvence altına alır. Kendisine bir şey olması halinde yakınları bu krediyi ödemek zorunda kalmaz.

Bankaların Hayat Sigortası genel şartları hemen hemen aynı hususları içeriyor. Bunda sebep kendilerini yasal mevzuatlar çerçevesinde de güvence altına almaktır. Bu poliçede sigortanın kapsamından, konusu ve taraflarına kadar olabilecek ve meydana gelebilecek olaylara karşı tüm hususlar ayrıntılı bulunur ve karşılıklı atılan imzalar neticesinde taraflar tüm şartları kabul etmiş sayılır. Burada dikkat etmeniz gereken kalemlerden birisi de sigorta teminat dışı kalma halleridir. Ne zaman sigorta poliçesinin kapsam dışında olduğu maddeler halinde açıklanmıştır. Mesela yapılan sigortalar savaş halinde geçerli değildir. Siz bu sigortanın bedelini peşinen bankaya ödeseniz dahi savaş çıkması halinde iptal olmuş oluyor. Sözleşmede sizin aklınıza gelmeyecek olaylar dahi kaleme alınmıştır. Aİds hastalığından, nükleer ve biyolojik silah saldırısında ölümüne kadar sözleşme metinlerinde sigortanın iptali ile ilgili hususları görebilirsiniz.

Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Hesaplama

Muhtemel kredi için yapılan hayat sigortası ile ölüm tazminatının hesaplanması teknik olarak sizin yapabileceğiniz bir husus değil. Yapılan poliçe de belirtilen tutarlar üzerinden hesaplanan ölüm tazminatı kişinin almış olduğu kredi, hayat sigorta poliçesindeki teminat tutarları, kredinin ödenmiş ve ödenmemiş taksitleri ile miktarları arasında hesaplanabiliyor. Bu işlem için uzman kişilerden ve kuruluşlardan yardım almakta fayda bulunuyor. Zira bankalar bu hesaplamaları kendileri yaparak ödeme yoluna gidiyor. Yine de hak sahipleri bu durumda itirazlarını mahkemelere taşıyabiliyor.

Hayat Sigortasına Ne Kadar Ödeniyor?

Alacağınız kredi sonrası hayat sigortası poliçesi yaptırırsanız bunun bedeli bulunuyor. Bu bedelin hesaplanmasında krediye başvuru yapan kişinin yaşı, cinsiyeti gibi değerler önemli. Hatta poliçe sahibi başvuru tarihi itibariyle hastalığının olmadığını da yazılı olarak beyan ediyor. Kredi vadesi boyunca ise daha önceden belli olan bir hastalığından dolayı vefat etmesi halinde poliçe geçersiz sayılabiliyor.

Hayat Sigortası Türleri

Krediler için bankalara yaptırılan hayat sigortasının çeşitleri de bulunuyor. Bunlar;

* Ölüm Hali Sigortası

* Grup Hayat Sigortası

* Maluliyet sigortası

* Ferdi Kaza Sigortası

* Sağlık Sigortası

*Özel Durum Sigortası

Kısacası hayat sigortası hem bankaları hem de krediyi alan tüketiciyi maddi olarak güvence altına alıyor ve muhtemel olaylar neticesinde alınan kredinin ödenmesini sağlıyor.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma