Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Finansal Sorunlar
  4. »
  5. Kefile İcra Gelir mi Reddi ve Yükümlülüğü Nedir?

Kefile İcra Gelir mi Reddi ve Yükümlülüğü Nedir?

Aydin Duran Aydin Duran -
234 0

Kefil alacaklılar ve kanunlar önünde asıl borçlu gibi davranış görmektedir. Bu anlamda asıl borçlu borcu ödememeye başladığı zaman kefillerce öğrenilen bu durum beraberinde kefile icra gelir mi sorusuna neden olmaktadır.

Meydana gelen borçlardan dolayı kafası ağrıyan kefillerden birisi olabilirsiniz. Bunun örnekleri geçmişte çok yaşanmasına rağmen bizler hâlâ bu örneklerden ders alamıyoruz. Aileler ve himayesindeki bakmakla yükümlü olduklarına karşı büyük bir sorun haline gelen kefillik bankaların en gözde talepleri arasındaki yerini koruyor. Kefile icra gelir mi diye sorusu olan varsa evet gelir. Her türlü maaşınıza taşınır taşınmaz mal varlıklarınıza borcun ifasına kadar haciz gelir haczedilir.

Kefile İcra Gelir mi?

Kefil olmuşsanız, kefil olduğunuz kişinin borcunu her türlü ben öderim taahhüdü vermişsiniz demektir. Bu durumu iyi bilmek gerekir. Bir çok vatandaş bunun anlamını bilmeden özellikle banka borçlarına karşı imza atmıştır. Fakat parayı alıp kullanan kadar sorumluluk alınması olan kefile icra gelir. Asıl borçlu gibi sizde sözleşmelere imza atmışsınızdır ve yasal olarak tüm sorumluluğu kabul etmişsinizdir.

Özellikle banka borçlarına yani kredilere istinaden kefilliğiniz bulunuyorsa asıl borçlu borcunu ödemediği ilk 10 gün içinde size de borcun ödenmediğine dair SMS yada telefon ile bilgilendirme yapılır. Yani sizin her türlü haberiniz olur. Fakat bu ödememe işleminin üç ay boyunca sürmesi neticesinde banka yasal yollara başvurarak alacağını tahsil etme yolunu seçer. Bu durumda icra tebligatı çıkarılır ve bu tebligat asıl borçlu ile kefil olarak size yapılmaktadır. Tebligatın yapılmasını müteakip size kalan 7 günlük süre içinde bu borcun ödenmesi istenir. İlamlı icra borçlarında icra takibine itiraz söz konusu olsa da burada asıl borçlu olduğunuz için itiraza neden olabilecek bir konu bulunmamaktadır. Bu aşamadan itibaren kefil olarak size ait olan ev, araba gibi mal varlığınıza satılamaz şerhi düşülebilir. Hatta banka hesaplarınıza bloke konulabilir. Asıl borçlu dururken bankaların kefilleri icraya verdiği de görülmüştür. Yani direk borç size çıkartılabilir.

Ticari Borçlardan Dolayı Kefilin Sorumluluğu

Ticari borçlarından dolayı kefil olunması halinde ise yasal mevzuata göre aksi bir durum çıkmadıkça kefil müteselsil kefil olarak işlem görür. Yani kefil sadece alınan borçlardan dolayı değil bu ticaret ile meydana gelen borları ve faizlerinden kusurludur ve kanunen oluşabilecek tüm hususlardan sorumludur.

Kefile Gelen İcrayı Reddetme

Banka borçlarına atılan kefilli sözleşmeler sonucu olaşan kefillik müteselsil kefillik anlamına gelmektedir. Bu kefillik ile size gelen haciz emri borcun ödenmesi tebligatına itirazınız mümkün değildir. Asıl borçlu olarak göründüğünüz için tüm borçlardan sorumlu tutulursunuz.

Kefilken Ödediğim Paraları Nasıl Alırım?

Kişilere olduğunuz kefillikten dolayı ödemiş olduğunuz borçlara ve faizlerini geri alabilmeniz mümkün. Bunun için rücu davası açmanız gerekir. Açılacak davalar icra müdürlükleri yoluyla yapılıyor. Buradan yaptığınız ödemeleri kanıtlayacak dayanak belgelerinizin olması gerekir. Sizde bu borçlardan dolayı icraya verebilir asıl borçlunun mal varlıklarına karşı haciz işlemlerini başlatabilirsiniz. Fakat zaten bu kişilerin bu borcu ödeyecek mal varlığı olmuş olsa sizden öncenin onun ödemesi beklenmeli.

Alacağınıza istinaden rücu davası açmak istiyorsanız icra gelmesi ve tebliğ edilmesinin ardından yapılan hatalardan birisi de kefilin asıl borçlu adına para yatırmış olması. Böyle bir şey yapmanız halinde parayı sizin ödediğinizi kanıtlayamazsınız ve asıl borçludan da talep edemezsiniz. Bunun için borcun ödenmesini kendi adınıza yapın.

Rücu Davası Zaman Aşımı

Kefillikten dolayı zararın tahsili için açılması gereken Rücu davasının zaman aşımı on yıldır. Bu süre içinde başvuru yapılması ve davanın açılması gerekir. Bu sürenin başlangıcı ise borcun kefile kalmasının ardından ödemeye başladığı gündür. Davanın açılması ile icraya vermeniz halinde kişiden türlü sebeplerle bu alacağınız alamayabilirsiniz. Bunun için icra dosyalarındaki zaman aşımı da önem arz ederken, alacağınızı alamamanız halinde iken borçlunun ölmesi neticesinde bu borcu varislerden talep edebilirsiniz. Tabi reddi miras söz konusu olmaz ise. Kefil olarak ne kadar mağdur edilebileceğinizi umarım bu yazımız ile anlamışsınızdır.

Maddi ve manevi zararlara uğramamak adına konu hakkında bir hukuk bürolarından destek almanız daha mantıklı bir adım olabilir. Bizler genel hatları ile izah etmiş olsak da, konu da değişiklikler yaşanabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma