Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Finansal Sorunlar
  4. »
  5. Kredi İcra Borcundan Nasıl Kurtulurum?

Kredi İcra Borcundan Nasıl Kurtulurum?

Aydin Duran Aydin Duran -
187 0

Maddi varlığı bulunan her türlü ihtiyaca dair bankalardan aldığımız krediler bizlere verilmiş olan hibeler değil. Bu krediler karşılığını mutlaka faizi ile ödemememiz gerekiyor ki,  bankalar para kazanırken bizde işimizi görelim. Fakat hayat zorluklarla dolu ve bizler bu zorluklar engelini aşamadığımız dönemlerde oluyor ve borçlarımızı zamanında ödeyemez duruma gelebiliyoruz. İnsanoğlunun başına gelebileceği bir olay olan bu durumdan banka kredi borçları da nasibini alıyor elbet. Ödeyemediğimiz kredi icra borçlarından nasıl kurtulurum diye bir sorunuz varsa hemen yanıtlamak istiyorum. Borcunuzu ödeyerek…

Öncelikle Mal Beyanında Bulunun

Ödenmeyen borçlara istinaden icra müdürlüklerine yapılan başvurular kişilere ilamlı ve ilamsız olarak iki farklı şekilde tebliğ ediliyor. Para ve teminatlar için çıkarılan ilamsız icra takibi başlatılması ile kişiye tebligat gönderilir. Kişinin bu tebligatı almasından itibaren yedi gün içerisinde ödeme yapması ya da mal beyanında bulunması gerekir. Mal beyanının anlamı kişinin yaşamını nasıl idame ettirdiği, borcunu nasıl ödeyebileceğini ilgili icra dairesine yazılı olarak bildirmesidir. mal-beyani-bulunma-dilekce-ornegi

Borcunuz bulunuyorsa ve size tebligat yapılmışsa mal bildiriminde bulunmaktan çekinmeyin. Siz iyimser olarak borcunuzu ödemek istiyorsanız bu bildirimi vermek size olumlu dönüş sağlar. Çünkü borcun muhatabı avukat ile görüşerek ilgili borcun ifası için adımları atmanız gerekecektir. Burada bankalara olan kredi borçlarınız ile ilgili icra işlemi başlatılması sonrası bankalar sizinle ilişiğini keser. Sizde avukata olan borçların ödenmesi konusunda anlaşmanız gerekir ve neredeyse pazarlık yaparcasına bir diyaloğunuz olabilir. Kaldı ki borcun ödenmesini isteyen vekil her türlü yola başvurabilir, gerektiğinde faiz indirimi yapabilir ve siz ana parayı ödeyerek kredi icra borcundan kurtulursunuz

Mal Beyanında Bulunmazsam Ne Olur?

Her türlü borcunuza dair yapılabilecek tebligat ile mal beyanında bulunmamanın cezası aslında hapistir. Yani bankanın vekili sizi icraya vermesinden sonra yasal süre sonunda mal beyanında bulunmazsanız yapacakları başvuru ile size yakalama kararı çıkartabilirler. Çıkarılan karar ile kolluk kuvvetleri sizi İcra Müdürlüğüne götürür ve mal beyanında bulunmanızı sağlar. Fakat siz hâlâ vermekten imtina ederseniz işte o hapse girebilirsiniz.

Banka Avukatıyla Görüşün

Borcunuzun ödenmesi için avukatlar her türlü adımı atar. Maaşınıza haciz, banka hesaplarına ve menkul kıymetlerinize icra kaldırma gibi işlemler ile ikamet ettiğiniz evdeki eşyalara kadar haciz konulması muhtemeldir. Fakat bütün bunlara rağmen tahsil edilemeyen alacaklar bulunur. Bu durumda avukatın eli kolu bağlanır ve sizine her türlü anlaşma yoluna açık olur. Siz de bu durumdan faydalanarak mevcut borçlarınızda indirim sağlayabilir, yeni bir ödeme periyodu çıkarabilir. Burada bütün kozlar neredeyse borçluda kalmıştır. Avukat alacakları tahsil edemediği zaman icra müdürlüğünden aciz vesikası çıkarır ve beklemeye başlar.

Yurt Dışına Çıkışlarda İcralık Banka Borçları

İster özel, ister kamu olsun herhangi bir banka borcu yada diğer varlıklardan kaynaklanan icralık borçlar için yurt dışına çıkış yasağı diye bir şey yoktur. Yani alacaklılar çıkış yasağı uygulayamadıkları gibi böyle bir talepte de bulunamazlar. Son dönemde yapılan düzenlemeler neticesinde 100 bin lira ve üzeri icralık borçlar için yurt dışına çıkış yasağı uygulanmaya başladı. Bu da yasal zemin ile iptal edilebilir. Şu an Türkiye’de TMSF alacaklıları da başta olmak üzere bankaların yurt dışı yasağı söz konusu değildir.

Yapılan Tebligatlar Önemli

İcra Borcu olan kişiler muhtemel haczin gelmesini önlemek adına ikamet adreslerini değiştirme yada adreste bulunmama gibi yollara başvuruyor. Fakat burada atladıkları bir husus var. 7201 sayılı tebligat kanunu hükümleri çerçevesinde size gelen bir tebligat evde bulunmamanız, ya da teslim edilememesi halinde mahalle muhtarlıklarına teslim ediliyor. Teslim tarihleri de size tebliğ edilmiş bir tarih olarak geçiyor ki, yasal olarak muhtarın aldığı evrakı siz almışcasına değerlendiriliyor. Bu noktadan itibaren mağduriyet yaşamamanız için bizzat sizlerin takip etmesi faydalı olacaktır.

İcra Yasası Değiştirildi

2012 yılında yapılan düzenleme neticesinde icra yasasında iyileştirmeler yapıldı. Günün getirdiği şartlara dayanılarak yapılan düzenleme ile eskiden evde yaşamınızı idame ettireceğiniz malzemeler haczedilemiyordu. Şimdi ise bu durum biraz değişti. Aynı kullanma amacı içerisindeki malzemelerden birden fazla olursa o malzemeler haczedilemeye başlanıldı. Yani bir evde bir buzdolabı varsa haczedilemezken, iki buzdolabı varsa bunlardan birisi hacize konu olabiliyor. Öyle ki ikamet ettiğiniz konut durumu itibariyle haciz dışına bırakıldı. Tabiki ipotekli konutlar dışında.

Alacaklılar Mağdur

Özellikle milyonlarca banka borçlusundan sonra alacaklarını tahsil edemeyen bankalar mağdur durumdalar. Uzun süre alacaklarını tahsil edemedikleri gibi finansal açıdan batık krediler bankaları zor durumda bırakıyor. İcraya verilmesine rağmen alacaklarını alamayan finans kuruluşları bu dosyalarını varlık yönetimlerine satarak tahsil etme yolunu seçiyor. Fakat alacağının çok altında bir tutara verilen bu alacaklar mağduriyet oluşturuyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma