Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Konut Kredileri
  4. »
  5. Mortgage Kredisi Nedir Nasıl Alınır?

Mortgage Kredisi Nedir Nasıl Alınır?

Aydin Duran Aydin Duran -
127 0

Morgage kredisi nedir, nasıl alınır? Amerika’da uzun vadeli ödeme planlarıyla ev sahibi olmak isteyen kullanıcılar için bankalar tarafından düzenlenen bir kredi sistemidir. Yüksek faiz oranı ve uzun ödeme planıyla, orta ve düşük bütçeli çalışanlar için ev sahibi olma kolaylığı sunar.

Morgage Sistemi Nedir?

Mortgage kredisi Türkiye’de 2007’den beri aktif olarak bankacılık literatüründe kullanılıyor. Satın almak istediğiniz taşınmaz ya da gayrimenkulünüz için çektiğiniz kredide kefil göstermeden malın ipotek edilmesine mortgage deniliyor. Bu konut kredi sisteminde uzunca zamandır bulunan bir sistemdi ancak öncesinde ev kredileri maksimum beş yıla kadar verildiği için belirli bir peşinat ödeyemeyen orta ve düşük gelir grubundan kişiler ev sahibi olamıyordu. Mortgage sisteminde ise vadeler otuz yıla kadar uzayabildiği ve bu vade döneminde faizler düşük olduğu için daha sağlıklı bir yöntemdir. Bankalar açısından ödemelerin gecikmesi koşulunda evin ipoteğini kullanarak, alacaklarına karşılık evi haczetme mümkünken, müşteriler için de uzun vadede ödeme planı sayesinde daha sağlıklı bir ödeme planı kurmak mümkün hale gelmektedir. Türkiye’de 2007’den beri kullanılan konut kredi sistemine mortgage denir. Mortgage ile konut kredisi arasındaki fark nedir derseniz eğer, yukarıda da belirttiğimiz üzere doğrudan bir fark yoktur, 2007’den beri eş anlamlı olarak anılmaktadır.

Düşük Faiz Uzun Vade

Mortgage kredisi ile düşük faiz oranı ve uzun vadeli ev sahibi olabilirsiniz. Sistem kullanıcılarına sağladığı yüksek oranda olan vadeleriyle, asgari ücretle çalışanların bile ev sahibi olmasını sağlıyor. Eğer siz de ev sahibi olmak istiyorsanız Mortgage yani konut kredisine başvurabilirsiniz. Mortgage başvurusu yapmadan öncesinde dikkat etmeniz gereken önemli bir ayrıntı bulunmaktadır. Eğer kredi notunuz düşükse ya da ödenmemiş faturalarınız veya kredi kartı borcunuz varsa bu sizin karşınıza olumsuz olarak çıkacaktır. Bankaya düzenli geliriniz olduğunu ispatlayamazsanız da keza bankadan kredi çekmeniz oldukça zor olacaktır. Tüm bunların yanında kredi başvuruşu yaptıktan sonra eğer kefiliniz yoksa banka sizden evi ipotek olarak isteyecektir. Bu saede banka da ödemelere karşı bir teminat almış olacaktır.

Mortgage krizi nedir? Mortgage sistemi 2007 yılında büyük bir kriz yaşadı. Amerika merkezli yaşanan bu krizde birçok insan evsiz kaldı. Bankaların uzun vadeli olan ödeme planları yüzünden bankalarda olan nakit miktarı bir anda büyük oranda düşüşe geçti. Mortgage kredisi ile ev sahibi olan kişiler de borçlarını ödemekte zorlanınca, bankalar evlere el koydu. Kısa süre içerisinde Amerika’da başlayan kriz bütün dünyaya yayıldı. Ülkemiz bu kriz döneminde Mortgage sistemine daha yeni geçtiği için, kriz dönemini minimum hasar ile atlattığını söylemek yanlış olmayacaktır. Mortgage faiz oranları vade durumuna ve çektiğiniz miktara göre değişiklik gösterebilir. Vadeyi uzatmak size bir kolaylık gibi görünse de uzun vadede aslında sizin için bir külfet yaratacağını unutmamanızı tavsiye ederiz.

Mortgage veren bankalar sizden teminat olarak alacağınız malı ipotek etmenizi isteyebilir. Bunun yerine kefil ile ev kredisi başvurusunda da bulunabilirsiniz.

Mortgage Kredisi Şartları

Türkiye Mortgage kredileri konusunda son zamanlarda büyük gelişim gösterdi. Ülkemizde ev sahibi olan kişi sayısı her geçen gün artmaktadır. Ancak maalesef kredi ve kredi kartı mağduru sayısı da aynı hızda artmaktadır. Eğer siz de ev sahibi olmak istiyorsanız öncelikli olarak ödeme planınızı işinizi ve düzeninizi iyi hesap ettiğinizden emin olun. Mortgage kredisi nedir ve nasıl alınır sorusuna sitemiz içerisinde yanıt vermeye çalıştık, daha fazla finans ve bankacılık konularına başlıklarımızdan ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma