Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Finansal Sorunlar
  4. »
  5. Ölen Kişilerin Banka ve Senet Borçları Ne Olur?

Ölen Kişilerin Banka ve Senet Borçları Ne Olur?

Aydin Duran Aydin Duran -
233 0

Yaşayan kişileri hayatları boyunca zaman zaman borçları oluşabilir. Bu borçların başını da bankalar çekiyor. Çünkü artık bankaya borcu kalmayan kimse kalmadı gibi. Kredi, Kredi kartları gibi borçları bulunan kişilerin vefatı ile bu borçlara ne olur? Bu Borçlar Silinir mi? Bankada olan paraları nasıl çekilir? Ölen kişilerin banka senet borçları ne olur? Sizlere açıklamak isteriz.

Ölen Kişinin Kredi Borcu

Kişiler kredi kullanırken bankalar ortağı konumundaki sigorta şirketleri aracılığıyla kişinin kendi kişisel durumlarına göre hayat sigortası yaptırmaktadır. Bu sigortalar kişinin yaşa ve hastalığı gibi hususlar üzerinden poliçelendirilmektedir. Sigortanın yapılmasındaki amaç ise krediyi alan kişinin hayatını son bulması halinde kredi borcunun sigorta şirketi tarafından karşılanmasıdır. Doğal nedenlerle ölen kişilerin krediler bu poliçe sayesinde karşılanır. Ölen kişinin bankadaki parasını çekme cezası var mı vatandaşlar tarafından araştırılan bir diğer konudur. Bu makalemizi inceleyebilirsiniz.

Hayat Sigortası Var İse Ödenen Taksitler Nasıl Geri Alınır?

Vefat eden kişinin bankalara kredi borçları bulunuyorsa kişinin öldüğüne dair ölüm belgesi, kaza sonrası ölmüşse ölüm raporları ile birlikte yazılacak bir dilekçe ile ilgili bankaya başvurması gerekir. Kişi hastalıktan ölmüşse bu ölümü ile ilgili raporda hastalığa yakalanma tarihi de önem taşır. Çünkü önemli bir hastalığının olması halinde kredi çekilmesi ve hastalığının olmadığına dair bir tahahüdde verilmesi kredi poliçesini etkilemektedir. Yazacağınız dilekçe de;

…… TC kimlik numaralı …… isimli yakınım vefat etmiş olup, ölüm raporu dilekçe ekindedir. Yakınıma ait kredinin geri ödenen taksitlerinin de hesaplanarak ilgili sigorta poliçesine istinaden mirasçılara iade edilmesi hususunda;

Diye belirtebilirsiniz. Bankalara yapılan başvurular 3 aç içerisinde sonuçlandırılırken bu süre daha kısa olabilir. Olumlu bir karar çıkması halinde banka kişinin ödediği kredi taksitleri de dahil olmak üzere tüm krediyi murislere iade eder. Konut kredisi borcu bulunuyorsa buradaki hayat sigortası yıllık üzerinden hesaplandığından cari yılı içerisinde ödenen iade ediliyor. Önceki yılların taksitleri iade edilmiyor. Yine de vereceğiniz dilekçenin takipçisi olmakta fayda vardır. Çünkü özel bankalar bu durumu biraz uzatabilir.

Kredi Borcunu Banka Hangi Durumlarda Kapatmaz

Vefat eden kişinin ölümü ile ilgili raporları ve hastalık tutanaklarını isteyen bankalar bazı durumlarda kredi haya sigorta poliçesine istinaden ödeme yapmazlar. Bunun nedeni ise krediyi kullanırken imzalatılan hastalık olmadığına dair belgedir. Kişinin bu krediyi aldığı esnada bir hastalığı bulunuyorsa ve bu hastalığını bankadan gizliyorsa raporlarda belirtilen hususlarda da bu kanıtlanıyorsa banka size hayat sigortasından doğan ödemeyi yapmaz. Fakat hastalığı bulunurken trafik kazasında hayatını kaybetmişse ve banka ödemekten imtina ediyorsa bu durumda bankaya dava açma hakkını kazanırsınız. Çıkacak davaya göre de işlem görür sonucuna da iki taraf katlanmış olur.

Krediyi kullanan kişi hayat sigorta poliçesinde rahatsızlığını belirtir ise burada hayat sigorta poliçesinin bedeli yüksek çıkar. Bu durumda vefat etmesi halinde de banka borcu kapatmakla ve ödenen taksitleri murislere vermekle yükümlüdür.

Vefat edenlerin yakınları olarak sizler bankalardan daha zengin değilsiniz. Her türlü başvurunuzu yapmalısınız. Kredisi olan kişilerden dolayı alacaklı olan bankaların talepleri ile kredi borcunun varlığından haberdar olabilirsiniz. Bu kredilerin sigorta poliçelerinin ve protokolünün bir nüshasını bankadan alarak hukuki danışmanlara başvurabilirsiniz.

Ölen Kişinin Kredi Kartı Borçları

Kredilerde hayat sigortası yapılırken kredi kartı kullanımlarında bu sigorta yapılmaz. Bunun için muhtemel kart borçları olan kişinin murisleri borçları da kabullenmek zorunda kalıyor. Kartla birlikte ek hesabının bulunması ve ek hesabında harcama olması yine murisleri bağlıyor. Kişi kartına özel sigorta yaptırmışsa bu sigortanın özellikleri bilinmeli. Fakat genel olarak kimse kartlarına sigorta yaptırmıyor.

Vefat Eden Kişinin Senet Borçları Ne Olur?

Geleneksel senetle borçlanma hâlâ devam eden ödeme araçları arasında. Vefat eden yakınınızın senetle borçlu olduğu hakkında bilginiz olabilir ya da olmayabilir. Eğer böyle bir borçtan bilginiz yoksa öncelikle bu borcun varlığından emin olmak gerekir. Gerçekte böyle bir senet var mı, yakınınız mı imzaladı, neden borçlandı gibi hususlara cevap aranmalıdır. Eğer gerçekte vefat eden kişinin senet borçları varsa bu borçların kredi kartı borcundan bir fark bulunmaz. Varisler ya reddi miras yapacaklar ya da borçları kabullenerek ödemekle yetinecekler.

Vefat Edenin Borçlarından Murisler Nasıl Kurtulur?

Ölen kişilerin borçları da alacakları da murisleri ilgilendiren bir mevzudur. Çünkü hepsi onlara kalmıştır. Sonuçta murisler kalan miras ile borçları kendi içlerinde değerlendireceklerdir. Borçtan çok mal varlığı kalmış olabilir. Hatta hiç malı kalmasa dahi borçlarını murisleri ödemek isteyebilir. Bunun muhasebesi kendilerine aittir. Lakin ölen kişi için vefatından itibaren üç ay içinde veraset ilamı çıkarılması gerekir. Bu veraset ilamı sonrası reddi miras işlemleri için mahkeme kararı alınması ve bu işlemlerin hepsini murislerin hepsi yapmalıdır. Murisler farklı farklı kararlar da alabilir. Hem borçları hem alacakları kabul edebilirler. Bu şekilde ölen kişinin borçlarından murisler kurtulmuş olur. Fakat vefat eden kişilerin eşi ve çocukları reddi miras yapsalar bile SGK aylıklarını da reddetmiş olmazlar. Bu gelirleri sosyal haktır ve almaya devam ederler.

Ölen Kişinin Borçları Nasıl Öğrenilir?

Ölen kişinin kayıtlı borçları bulunuyorsa yani aylık kullandığı elektrik, su, GSM hattı gibi bunlara ait fatura size gelecektir. Murisleri bu kişilerin bu tür borçlarını sorgulama yaparak ta öğrenmesi mümkün. İster kuruma gitmesi isterse dijital ortamlarda internet sitesinden de artık sorgulama yapılabiliyor.

Senet borçları bulunuyorsa bundan haberdar olmanız biraz zor. Bunun için size borcunun olduğuna dair birilerinden haber gelmesi gerekir. Alacaklıklar bir süre sonra kapınızı çalabilir.

Banka borçları bulunuyorsa bu kişilerin borçları ile ödenmemesi neticesinde size mutlaka bir tebligat yapılır. Telefonla yada yazılı olarak adresinize yapılan tebligatlar ile borcun varlığından haberdar olunur.

Kredi kartı borcu bulunuyorsa bunun için kart kullandığından bilginiz vardır. Kart numarası ile ilgili bankaya borcun olup olmadığını sorabilirsiniz.

Ölen Kişilerin Borçları Silinir mi?

Dostlar ölen kişinin borçlarının silinmesi diye bir husus yoktur. Yani komşularına veya yakınlarına olan kişisel borçlar istenmeyebilir. Fakat Banka ve diğer borçları alacaklılar tarafından tahsil edilmek istenir.

Ölen kişilerin banka ve senet borçları ne olur sorumuza beraber cevap aramaya çalışmış olsak ta bu hususlar için hukuki zeminlerden net bilgiler alınmasını tavsiye ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma