Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. 2024 Yılında Euro Ne Olur?

2024 Yılında Euro Ne Olur?

Aydin Duran Aydin Duran -
159 0

Avrupa Birliğini yakından ve derinden etkileyecek siyasi ve küresel olayların eşliğinde en çok irdelenecek para birimleri arasında Euro geliyor. Amerikan doları karşısında daha kırılgan kalan Euro 2022 yılında ne olur, nasıl hareket eder? Net bir bilgi olmasa da beklentiler mevcut.

FED’in Faiz Artırımı Doları Güçlendirdi

Seçilmesinin ardından sürekli eleştirilerin ortak noktası haline gelen Trump, FED politikalarına da et attı. Amerikan ekonomisini doları güçlendirme çalışmaları neticesinde Euro’nun patronu Avrupa Merkez Bankası da önemli atımlar atma çabasına girdi.

FED’in benimsemiş olduğu faiz artırımları ve bu artışlar sonrası ABD’de beklentilerin karşılanması ile FED elini güçlendirmiş durumda. Bu nedenle 2020 yılında da faiz artırımına gitmesi pek muhtemel. Bu durum doların Euro bazında daha çok değer kazandıracağı anlamına geliyor.

TL Karşısında Değer Kazanacak mı?

Pek istenmeyen durum olsa da Euro TL karşısında 2020 yılında değer kazanacaktır. Doları da ve altın fiyatlarındaki artış Euro’nun hızını kesebilir. Ancak belirsizlikler 2000 yılında önem arz edecek.

Yılın ikinci çeyreğinde siyasi olaylarında etkisi altında kalan döviz ve altın kurları artışlarla birlikte yeni rekorlara neden oldu. Merkez Bankasının adımları kurlardaki artışı durdururken ard arda gelen adımlar makul seviyelere gerilemesine neden oldu.

2020 İlk Döneminde Euro

2020’un ilk döneminde Euro’da artışın hızlı olması, gelen kâr satışları ile hızını yavaşlatması ancak yıl sonuna doğru yeniden artışa geçmesi beklenebilir. Yapılacak kâr satışları Euro’nun gerilemesine neden olacak.

Hiçbir kurun artacağına yada düşeceğine dair kesin bir kanıyı burada öngörmemiz elbette imkansız bir durum. Euro’nun geleceği için bütün yatırım uzmanları hem fikir olsa da, gelişen olaylar neticesinde beklentilerin aksine bir durum gelişebilir.

Orta ve Uzun Vadede Euro

Avrupa Birliği içerisinde ekonomi iyi olan ülkelerin hareketleri ile yukarılarda kalan EURO orta ve uzun vadede artışlara sahne olacağı kanısındayım.

Türkiye ekonomisi, yıl boyunca açıklanacak olan ekonomik veriler, işsizlik rakamları, enflasyon oranları Euro’nun 2020’daki durumunu yakından etki edecek. Oluşan olumsuz rakamlar döviz kurlarında olduğu gibi Euro’da baskıyı artıracak. Bizlerin yatırım tavsiyesi olmasa da orta ve uzun vadede Euro’ya yatırım kazandırabilir seviyede.

Avrupa Merkez bankası yıl içerisinde faiz artırım kararı verirse sanıyorum bir çok şeyi değiştirecektir. 2018 yılında faiz artırımına sıcak bakmayan merkez bankası erken olduğu kanısında olduğunu bildirdi. Fakat artırıma gidilmesi Euro’nun yukarı yönlü yükselmesine ve değer kazanmasına neden olabilir.

Avrupa Merkez Bankası 2020 Euro Tahminleri

Her merkez bankasında olduğu gibi Avrupa Merkez Bankası da dönem dönem beklentiler ve faizler ile gelişimler hakkında dönem dönem tahminlerde bulunuyor. Son yayımlanan raporda Euro’nun 2020 yılı içerisinde özellikle dolar karşısında değer kazanacağı yönünde. Gelişen ülkeler arasında bulunan Türkiye için ise TL karşısında Euro’nun değer kazanacağı öngörülen hususlardan. Her şeye rağmen merkez bankası Euro için bir rakam vermiyor ve bu yükseliş olacağına değiniliyor.

Sonuç Olarak 2020’da Euro

Genel olarak bakıldığında Euro’nun önümüzdeki süreçte artış göstereceği konusunda tüm uzmanlarca dile getiriliyor. Fakat zaman zaman gelecek olan kâr satışları kurda düşüşlere neden olacaktır. Yıl içerisinde Avrupa Merkez Bankası faiz artırımına gitmediği süre içerisinde Euro’nun TL bazında değer kaybedeceği öngörülüyor. Fakat gelişen siyasi ve küresel gelişmeler neticesinde atılacak adımlar ile değer kazanabilir. Uzun vadede Euro’ya yatırım yapılır mı? Bir çok yatırım enstrümanı varken bence şartlar değerlendirilmeli.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma