Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. 2022 Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar?

2022 Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar?

Aydin Duran Aydin Duran -
154 0

Vatandaşlara çipli yeni kimlik dağıtımı yapılmaya başlanmasının ardından milyonlarca kişi yeni kimliğine kavuştu. Bu aşamada eski kimliklerini de kullanmaya devam eden vatandaşlar ile mevcut çipli kimliklerini kaybedenler tekrar kimlik almak için nüfus müdürlüklerine başvuruyor. Fakat bu aşamadan önce yapılması gereken husus yeni kimlik ücreti ödeme işlemi. Kişiler bu ücreti ödemeden nüfus dairelerinde başvuru yapamıyor. Her yıl olduğu gibi 2021 yılında da nüfus cüzdanı yerine geçen çipli yeni kimlik ücretlerinde güncelleme söz konusu. Muhtemel kayıp ve yenileme ile 2021 yılı boyunca ödeyeceğimiz kimlik ücretleri ve diğer ayrıntılar haberimizde yer alıyor.

2022 Yeni Kimlik Ücretleri

Yeni yıl ile birlikte TC kimlik kartlarının yenilenmesinde ödeyeceğimiz tutar 37,50 TL. Kayıp olması halinde 75 TL ödeme yapacağız. Yeni doğmuş çocuklarımız için kimlik ücreti ödemezken aynı zamanda doğmuş ancak yasal süresini geçirmiş kişiler için de 37,50 TL ödeyeceğiz.

2021 Yılında Yeni Kimlik Harç Tutarları

Her yıl sonunda olduğu gibi yine Aralık ay’ına gelmemiz ile birlikte vatandaşlarda kimlik alımında ödenecek ücretlere yeni yıl ile fahiş zamlar geleceği haberleri fısıldandı. Ancak kısa zamanda vatandaşlar bu durumun asılsız olduğunu da öğrendi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü özellikle sosyal medyada yayılan TC kimlik kartı ve diğer harç tutarlarına zam yapılacağı haberlerine karşı çıkan haberlerin asılsız olduğunu açıkladı.

Ancak 2021 yılına girmemiz ile birlikte harç tutarlarında da güncellemeler söz konusu. Bu aşamada 2021 yılı boyunca ödemeniz gereken yeni çipli kimlik ücretleri şu şekilde güncellendi.

  • Kanunu süresi dışında yeni kimlik alımında 30 TL
  • Değiştirme için ödenecek yeni kimlik ücreti 30 TL
  • TC Kimlik Kartı Kayıp ücreti 0 TL
  • Eski çipsiz Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli 35 TL

Sizlere daha öce yeni kimlik ücreti ödeme ile ilgili ayrıntılara yer vermiştik. Bu hizmeti alabilmeniz için önünüzde 5 farklı yol bulunuyor. Ancak en kolay olan yöntemi internet bankacılığınız olmadığı zamanlarda kredi kartınız ile interaktif vergi dairesinden harç tutarı ödemek ile yapılıyor. Bu aşamada kişiler vergi ödemesi, trafik cezaları gibi bir çok ödeme için bu alternatifi de seçebilir.

Randevu Almadan Yeni Kimlik Alınır mı?

Pandemi süreci ile yeni kimliklerin tahsis edilmesinde farklı yol çizen Nüfus Müdürlükleri yoğunluğa göre randevulu sistem ile çalışıyor. Burada kimliğini değiştirmek isteyen kişiler randevusunu aldıktan sonra yeni kimliğinin ücretini ödeyerek nüfus müdürlüğüne gitmek zorunda ve burada yeniden sıra numarası almakla yükümlü. Çünkü randevu ile gelen kişilerin nüfus dairelerindeki sistem görünmesi gerekiyor.

Randevusuz olarak yeni kimlik alınabilir mi soruları da mevcut elbette. Nitekim bazı vatandaşların son anda çıkan sınav ve benzer işleri için yeni kimlik alımı yapmak zorunda kalması, randevu saatlerinin dolu olması nedeniyle nüfus müdürlüklerine randevusuz yeni kimlik alımı için başvurmasına neden oluyor. Bu manada vatandaşın ihtiyacını karşılayacak olan nüfus dairesi çalışanları pandemi süreci ile yoğun bir çalışma süreci geçiriyor olsa da vatandaşların da isteklerine olumsuz yanıt vermekten kaçınıyor. Burada sizin talebiniz ve nüfus müdürlüğünde çalışan kişilerin yardımı ile randevusuz olarak kimlik tahsisi yapılması mümkün. Yine de bu durumu Nüfus Müdürlüğünde çalışan personel ile değerlendirmeniz gerekecektir.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma