Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Finansal Sorunlar
  4. »
  5. 50 Bin Lira Kredi Çektim Ödemezsem Ne Olur?

50 Bin Lira Kredi Çektim Ödemezsem Ne Olur?

Aydin Duran Aydin Duran -
194 0
Kredi Sicili Bozuk Olanlar

Tutarlar bu anlamda önemli olmasa da 50 Bin Lira Kredi Çektim Ödemezsem Ne Olur sorusuna yanıt arayan kişileri bir dizi finansal sorun beklemektedir. Elbette dünyanın sonu değil. Ancak atmanız gereken adımlar geleceğiniz ekonomisi açısından önem taşımaktadır.

Aslında miktarı ne olursa olsun kredi ile kredi kartı borçlarının ödenmemesi gibi borçlu ve alacaklı bakımından durumlarda hangi adımlar atılacağına dair mevzuat 2015 yılında Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği ile düzenlenmişti. Bu anlamda borcunu ödemeyenler için atılması gereken yollar da bu yönetmelik kapsamında ele alınıyor.

Öncelikli Kredi Taksitlerini Ödemediğinizde

Öncelikle borcun ödenmemesi sonrasında bu durumun devam etmesi ile borçlu avukatlık oluyor. Bu aşamaya gelmeden önce banka size yazılı ve sözlü olarak iletişim sağlıyor ve borcun ödenmesini de istiyor. Sürekli gelen SMS ler ile de diğer bir deyimle sürekli hatırlatmalar söz konusu oluyor. Bu aşamadan sonra üç aylık bir süreç başlıyor ve bu sürecin sonunda borçla halen borcu ödemekten imtina ediyorsa doğal olarak banka yasal işleme başlıyor. Burada işlemin yapılabilmesi için avukatlar aracılığıyla hareket edilirken borçluyla yine iletişim kuruluyor. Yani her aşamasında bir iletişim söz konusu. Bu durumda da sonuç çıkmazsa avukat doğal olarak icra müdürlükleri aracılığıyla borcun tahsili için başvuruda bulunuyor.

Borcun Ödenmesi İçin Tebligat Geliyor

Avukatın İcra dairesine başvurusu sonrası size borcun süresi içerisinde ödenmesi talebi geliyor. Tebligatı almanızın ardından size 7 günlük bir sürecin başladığını söylemek doğru olur. Parantez içerisinde ayrıca belirtmek istediğim diğer bir hususta; tebligat için PTT görevlisi evinize geldiği zaman yerinde bulunamamanız halinde bu tebligat Mahalle Muhtarlığına teslim ediliyor. Burada yapılan teslimat ile sizin süreniz başladığı için bu aşamayı kaçırmamakta önemli hususlardan. Her ne kadar PTT kuryesi kapıya tebligat için bir pusula bırakmış olsa da; bir çok kişi burada size ayrılan süreyi kaçırdığı için mağdur olabiliyor.

Avukat ve Diğer Masraflarda Ekleniyor

Kredi Çektim Ödemezsem Ne Olur?
Kredi Çektim Ödemezsem Ne Olur?

Borcun ödenmesi için size gelen tebligat ile size düşen kredi borcu, faizi ve avukat ücreti ile diğer masrafların ödenmesi kalıyor. Burada bu tür masrafları ödememek için zamanında ödeme yapmanız sizin yararınıza olan bir husus. Nitekim bu borcu öyle yada böyle bir şekilde ödemeniz gerekiyor.

Sizin çektiğiniz 50 bin lira krediler sonrası taksitlerini bu şekilde ödemediğiniz zaman banka yasal olarak mevzuatta belirtilen hususlarda tahsil için adım atar. Bu adımlar sonrası öncelik bankalarda bulunan hesaplarınızdaki paralara haciz konulmasıdır. Öyle ki bu hesaplarda para yoksa bile hesaba giriş olduğu zaman otomatik olarak bloke koyulur ve siz bu parayı çekemezsiniz. Sonrasında ise sizin maaşınıza haciz gelmesi olur. Maaşınızda haciz varsa bu haciz dosyası sonraki alacak için sıraya girer. Maaşınız olmadığı zaman haciz ve icra işlemi sizin sahibi olduğunuz taşınmaz mal varlıkları üzerinde yapılır. Adınıza kayıtlı bir mal varlığınız varsa icradan sudan ucuz fiyatlar ile satılır ve borcun tahsili gerçekleşir. Mal varlığınız yoksa, hesabınızda para bulunmuyorsa, düzenli bir işiniz ve maaş geliriniz yoksa banka haczedebilecek bir varlık bulamaz.

Krediyi Hangi Şartlarda Aldınız?

Almış olduğunuz kredinin verilmesinde banka gelirinize bakar. Bir geliriniz yoksa ipotek ve kefil gibi durumlarda size kredi verebilir. Siz almış olduğunuz borç para karşılığında bankaya ne vaat ettiniz önemli. İpotek vermişseniz zaten banka bu ipoteğe konu olan mal varlığını satışa konu eder ve alacağının tahsili yoluna gider.

Banka alacağını tahsil edemediği gibi beklemeye başlar. Onların çerçevesinden yapılabilecek tek husus budur. Ancak borçlu için zor bir süreç başlar. Nedeni ise banka hesaplarınızı kullanamazsınız. Kredi kartı ve yeni krediler alamazsınız. Bankalar sizi yasaklı listeye almıştır ve finansal açıdan atacağınız adımlarda hep karşınıza çıkar. Kredi notunuz zaten çoktan sıfır olmuştur ve yükselmesi de mümkün olmaz.

Sizden Taahhüt İsteniyor

Borçlarda bankaların yasal takipçileri sizlere taahhüt imzalatmak ister. Bu evraka atacağınız imza sizi bağlar. Sonraki dönemde hapis cezası gibi hususlarla karşılaşmanız mümkün olur. Burada taahhüt vermezseniz avukatların da yapabileceği çok fazla bir husus yoktur. Bankalar borca istinaden 3-4 yıl daha bekler ve tahsil edemediklerini de varlık yönetim şirketlerine çok ucuz tutarlarda satış yapar. Bu aşamadan sonra sizde çekmiş olduğunuz krediyi çok daha aşağı fiyatlara kapatma imkanını da yönetim  şirketi ile yapacağınız pazarlığa bağlı olarak sizlerin olabilir.

Tüm bunlar bir yana hepimizin finansal soruları söz konusu. Sizlere bankaya olan borcunuzu ödemediğiniz zaman nelerle karşılaşabileceğinizi neler yaşayacağınız listeleyelim.

  • Borcun devam ettiği süre içinde ev alamazsınız, araba alamazsınız, taşınmaz gayrimenkul mal varlığınız olamaz.
  • Bankalarla bir daha çalışamaz haline gelirsiniz. Ancak bankalar biliyorsunuz ki bizlere her daim lazım.
  • Akrabalarınız sizin bu borcunuzdan dolayı sorumlu olur. İleriki dönemde bu borcunuzu reddi miras yapabilir ama bunlarda hukuku ve ailesel sorunlar teşkil eder.
  • İkamet adresiniz haciz için sorun teşkil eder. Banka alacağı için evinize haciz gönderebilir. Burada siz adresinizi saklama yoluna da gidebilirsiniz ancak yasal nedenlerle bir çok sorun karşınıza çıkacaktır.

Her şeyden öte sizin almış olduğunuz borcu ödeme niyetiniz var mı? Eğer ödemek istiyorsanız zaten en kötü ihtimal varlık şirketindeyken pazarlık konusu yaparsınız ve en uygun şartlarda ödeme yoluna gidersiniz. Ancak siz ödeme yapmak istemiyorsanız burada bankalar ve alacaklıların yapabileceği çok bir şey yok. Fakat siz borcunuzu ödemediğiniz takdirde ilerleyen süreçte sizlerin ruhsal ve maddi kayıplarınız anlamına gelecek bir aşamaya girmiş oluyorsunuz.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma