Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Finansal Sorunlar
  4. »
  5. Banka Borçları ve İcralarda Eşlerin Sorumluluğu

Banka Borçları ve İcralarda Eşlerin Sorumluluğu

Aydin Duran Aydin Duran -
198 0

Son yıllarda meydana gelen boşanmaların büyük çoğunluğunu maddi zorluklar ve yaşanan aile içi ekonomik krizler oluşturduğu bir gerçek.  Aile bütçesini iyi ayarlayamayan, ayarlasa dahi yaşadıkları finansal sorunlardan dolayı aşılamayacak noktaya gelen ekonomik durumlarda banka borçları ve icralarda eşlerin sorumluluğu merak edilen hususlar arasında. Evlilik öncesi maddi manevi her türlü zorluğu beraber paylaşma ve sırtlanma gayesiyle evlilik müessesini kuran kişiler daha sonra meydana gelen borçlardan dolayı icra gelmesi, icranın hangi mal varlıklarına yapılması, nasıl bir süreç yaşayacakları hakkında konunun ayrıntılı olarak irdelenmesi gereken hususlardan.

Banka Borçları ve İcralarda Eşlerin Sorumluluğu

Evlilik müessesesinin kurulması öncesi oluşan mal varlıkları ile artık birer evlilik sözleşmesi yapılabiliyor. Çiftler bu işlemi evlenme imzasını atmadan önce yapıyorlar ki, evlilik öncesi ve evlilik sonrası edinilen mallar ile bu malların borçları hakkında ayrıntılar önceden belirleniyor. Bu sözleşme ile birlikte yasal mevzuat olan 4721 Sayılı Medeni Kanunun ilgili maddeleri de edinilen mallara karşı bir açıklık getirmiş durumda.

Evlilik Sonrası Edinilen Mallar Yasal Olarak Ortak Kabul Ediliyor

Evlilik sonrasında edinilen malın kimin üzerine yapıldığı, ruhsat yada tapularda kimin isminin geçtiği aslında çokta önemli bir husus değil. Çünkü evlilik sonrası edinilen mallar yasal olarak ortak olanlardır. Yani evlilik müessesesi son bulsa dahi bu malların paylaşımında ortaklık söz konusu ve çiftler farklı bir anlaşma yapmadıkları sürece bu geçerlidir. İcralarda ise bu durum farklı işliyor. Borçtan dolayı kimin üzerine icra gelmişse edinilen malların kimin üstünde olduğu önem arz eder.  Sadece mal varlığının kişinin üstüne olması o malın tasarrufu ile ilgilidir. Çiftler boşanıyorlarsa mallara olan ortaklık söz konusu edilirken borçlarda böyle bir ortaklık söz konusu olamamaktadır.

Eşinize Gelen İcra Sizin Maaşınızdan Kesilmez

Evlilik akdinin devam ediyor olması halinde eşinize icra gelmişse, bu icradan dolayı sizin gelirinize ya da mallarınızın haczedilmesi söz konusu değil. Banka Borçları ve İcralarda Eşlerin Sorumluluğu ile ilgili olarak üzerinize kayıtlı taşınır yada taşınmaz gayrimenkullerin haczedilmesi imkansızdır. Fakat ortak olarak kullandığınız ikametinizdeki ev eşyaları, ziynet eşyaları gibi hususların haczedilmesi engellenemez. Eğer kişinin evlilik öncesi almış olduğu önemli hediyelik eşyaları, antikaları ve ziynet eşyaları bulunuyorsa bu eşyaları evlenmeden önce alındığına dair dayanak belgeleri ile itirazı mümkün. Yani haczedilmesinin önüne geçebilirsiniz.

2002 Yılı Sonrası Ortak Mallara Şerh Konuluyor

Zaman zaman güncellenen yasalar ile değişikliğe gidilen hususlardan birisi de 2002 yılı sonrasında Medeni Kanun ile gerçekleştirildi. Bu tarihten sonra boşanma talebinde bulunan çiftlerin mal varlıklarını tespiti yapılıyor ve evlilik akdi süresinde edinilen malların hepsine satılamaz şerhleri düşülüyor. Eşlerin boşanmalarında anlaşamamazlık olması halinde yani çatışmalarda bu yöntem alınması mağduriyetlerin giderilmesine neden oldu.

Ölen Eşlerin İcralık Borçları Ne Olur?

Yasalarımıza göre ölen kişinin borçları ve alacakları ile mevcut malları mirasçılarına kalır. Evlilik devam ederken eşlerin ölmesi halinde kalan icralık borçlarda mirasçılarına kalmaktadır. Mirasçı olarak kaç kişi varsa bu kişilerin hepsi sorumludur. Borçlar alacak ve kalan mallardan daha fazla olması halinde reddi miras hükümleri talep eden taraflar bulunur. Bu işlemin yapılması için gereken yasal süre üç ay ile sınırlı. Bu süre içinde gerekli reddi miras başvurusunun yapılması gerekir.

Reddi Miras Yaparsam Ölüm Aylığını Alabilir miyim?

Ölen kişiler SGK’dan almış olduğu emeklilik, dul yada yetim aylıkları gibi hususlara engel olmamaktadır. Bunun nedeni kişilerin sosyal hakları olmasıdır. Bu aylıkların kesilmesi yada başka bir şekilde değerlendirilmesi için miras hukukunda ayrıntı olmadığı gibi emsal kararlarında olmaması sosyal güvenlik kurumundan alınan maaşların reddi miras ile alınamaması gibi hususları barındırmamaktadır. Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 2005 yılında aldığı bir karar ile maaşlar reddi miras ile ilgili emsal kararı da bulunmaktadır.

Evlilikte Alınan Mallar Kimin

2002 Yılında yönetmelikte yapılan düzenleme sonrası evliliğiniz devam etmesi halinde ve eşinizle bir evlilik sözleşmesi yapmamışsanız burada alınmış her türlü mal ortak kabul ediliyor. Yani eşler çalışıyor olması ya da işinin olmaması bu durumu etkilemiyor. Ev hanımı dahi olsanız ortak olmuş oluyorsunuz. Yani edinilen malların tek bir sahibi olmuyor.

Eşlerin Kamuya Olan Borçlarındaki Sorumluluk

Evlilik sonrası oluşan borçlar sadece banka ve diğer borçlardan dolayı kalmaz. Kamuya oluşan borçlardan dolayı da eşler kendisini manen sorumlu hissedebilirler. Fakat ister SGK borcu ister vergi borçlar olsun bu borçların hepsinde size icra gelmesi, mallarınızın haczedilmesi mümkün değil.

Banka Borçları ve İcralarda Eşlerin Sorumluluğu ile ilgili olarak merak ettiklerinizi yorumlar bölümüne bırakmanız halinde ayrıca sizlere açıklama yapmak isterim. Ayrıca burada belirttiğimiz hususlar asıl yargı kararları değildir ve bilgilendirme ve kişisel görüş amaçlıdır. Yasalarda meydana gelen değişiklikler nedeniyle bazı hususlarda değişiklik gösterebilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma