Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Finansal Sorunlar
  4. »
  5. Banka İcra Takibi Ne Zaman Başlar?

Banka İcra Takibi Ne Zaman Başlar?

Aydin Duran Aydin Duran -
116 0

Nakit ihtiyacınız bulunuyorsa bu hizmeti yasal olarak karşılayabileceğiniz tek yer finans kuruluşları olan bankalardır. Bankalar dışında alınan paralar yasal değildir ve sizi de oluşabilecek olumsuzluklara karşı koruyamazlar. Bu nedenle bankalardan kredi almak en mantıklı adım olsa da, buradan para alımları, ödemeler ve karşımıza çıkabilecek hususlarda şartlara bağlı oluyor. İhtiyacımızı bankalardan gerekli şartları sağladıktan  sonra alırız fakat taksitlerini ödeyemediğimiz noktalarda üzüleceğimiz hususları da kendimiz yaratırız. Borcunu ödeyemeyen kişilerin sorularından banka icra takibi ne zaman başlar sorusu işte bu noktadan sonra araştırılır.

Bankalara olan kredi borçlarımızı ödeyemez haline geldikten sonra belli biri süreç işler ve bu süreç sonrasında yasal işlem başlatılır. Yasal işlemden kasıt banka icra takibi başlar. Tüketici aldığı kredinin sonrasında başına gelen bu takip olayı ile nasıl adım atacağını bilemez. Aslında takip başlamadan önce atılacak adımlar çok daha mantıklı olsa da, nakit olarak karşılayamadığı borçları yüzünden zor günlerin başlangıcı denebilir.

Borcumu Ödemezsem Hemen İcra Gelir mi?

Bankaya olan kredi taksitlerinizi ödemediğiniz zaman hemen icra söz konusu olmaz. Öncelikle bankalar bu durumu öyle bir hale getirdi ki borcun vadesi gelmese bile hem SMS hem e-mail yoluyla kişiye ulaşarak kredi borcunu ve vadesini hatırlatıyorlar. Borcun vade günü geçtikten sonra yine SMS ve mailler ile borcun gününün geçtiği, geçen günler için faiz işlediği belirtilir. Bir süre sonra bu iletiler farklı boyut kazanır. İlerleyen zamanda banka mesaj yerine arama yoluna gider. Kefil bulunuyorsa bu durumda çoktan kefile ulaşılmıştır bile. Bu durum 3 ay yani 90 gün boyunca devam eder. Bu süreden önce taksitlerinizin hepsini faizi ile kapatırsanız icra takibi başlaması mümkün değil.

Kredi taksitlerinin ödemesinin iki hafta geçmesinin ardından banka size kredi borcunun ödenmesi için ihtarname gönderir. Bu ihtarname noter onaylı da gerçekleştirilebilir iadeli taahhütlü olarak da. İhtarname de borcunuz, ödeme vadesi, faiz işlediği, icraya verileceğiniz gibi hususlar bulunur. Amaç kişiyi endişelendirerek borcun ödenmesini sağlamaktır. Fakat ödemeye niyetli olmayan kimse bu ihtarname ile de ödeme yapmaktan imtina eder.

Yapılandırma Kullanabilirsiniz

Borçlu nasıl bir düşünce içerisindedir bilinmez fakat atılması gereken adım yeni bir yapılandırmadır. Bu yapılandırma ile yeni bir kredi süreci başlar. Bankalar borçlulara yapılandırma imkanları veriyor olsa da, kişinin alışkanlıkları bu imkanlara olanak vermeyebilir. Borçlarınızı ödemekten sürekli kaçınarak alışkanlık haline getirmişseniz banka bütün kredi borcunun ifasını da isteyebilir.

İcra Takibinin Başlaması

İcraya verilirseniz ilk önce size bir tebligat gelir. Tebligatı İcra Müdürlükleri göndermektedir. Size 7 gün süre verilir ve bu süre içinde borcun ödenmesi istenir. Bu süre içinde ödeme yapmazsanız icra müdürlüğü gerekli icra işlemlerini başlatacaktır. İcra takibine itiraz söz konusu olabilir. Bunun için gerekli şartların da oluşması gerekir.

İcra Takibini Nasıl Durdururum?

Sizin banka kredi borçlarınızdan dolayı başlatılan icra takibini durdurmanız borcun ödenmesi ile yada icraya veren bankanın icra talebini geri çekmesi ile mümkün. Bunun dışında durdurmanız mümkün değil. Bu husus için bankanın vekili avukatla görüşme yapmanız ve yapıcı olarak bu durdurma işlemini avukata yaptırmanız gerekir. Bunun için de inandırıcı ve borcun ödeneceğine dair yeni bir yapılandırma hususunun doğmasına neden olmalısınız.

90 günlük süre sonunda icra takibinin başlaması ile oluşacak hususlardan bir tanesi bankaya olan borcunuzun vekalet borcu, icra masrafları gibi hususlar nedeniyle artış göstermesidir. Bu nedenle mevcut borcunuzdan çok daha fazlasını ödemek zorunda kalırsınız. Bu durumda borçluların dikkat etmesi gereken hususları arasında.

Borcun alınmasında kefil bulunuyorsa burada asıl borçludan çok kefil ile bu işlemler yapılabilir. Kefil asıl borçlu kadar sorumludur ve banka borcun ödenmesi için bu kişilerden talep eder. Bu nedenle Kefile İcra Gelir mi, yükümlülüğü nedir başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Konu hakkında sorularınızı yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma