Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Ciro Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Ciro Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Aydin Duran Aydin Duran -
173 0

Ticari amaçlı olarak kullanılan bir terim olan Ciro iki farklı anlam taşımaktadır. Birincisi değerli kağıtlar olan senet ve poliçe gibi evrakların sahibinin el değiştirmesi diğeri ise belli bir süre içerisinde belli bir şirkete kazandırdığı kar olarak anlatılabilir.

Ciro Nedir?

Söz konusu terim ciro ise iki anlamı ile biri devir diğeri ise şirketin kazancı olarak gösterilir. Burada genel olarak halkın benimsediği ise kazanç tutarıdır. Yani küçük bir büfenin varlığından bahsedersek bu büfenin bir günlük, haftalık yada aylık kazancını ciro olarak değerlendirebiliriz. Fakat muhasebe litaratüründe bu işlem daha farklıdır. Bir senedin yada poliçenin arkasına atılacak imzalar ile başka birilerine devredilmesidir. Yani aslında asıl anlamının da bu olduğundan bahsetmek yanlış olmaz.

Burada değerli evrakın devir işlemindeki yapılış şekline göre tam yara beyaz ciro olarak değer kazanır. Burada cironun çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar da temlik tahsil ve rehin olmak üzere gösterilebilir.

Ciro Hesaplama

Bazı kaynaklarca İtalyanca giro kelimesinden geldiği belirtilen cironun işletmenin belli süre içinde elde ettiği gelirlere denildiğinden bahsetmiştik. Buradaki gelir şirketin net olmayan karlarıdır. Yani masraflar da dahil olmak üzere elde edilen gelirden bahsedildiğini söylemek gerekir. Diğer bir deyişle yapılan kazanç toplamıdır. Bunun içinde masraflar ve diğer giderlerde vardır. Bu nedenle ne kadar kar yapıldığına dair bir istatistiki bilgiyi ortaya koymaz.

Safi Hasılat Yöntemi İle Ciro Hesaplama

Cironun hesaplanmasında en çok kullanılan yöntem safi hasılat yöntemi. Burada bu yöntem sayesinde yurt için ve yurt dışı satışları ile elde edilen hasılatların hesaplanması olanak kılınmış. Satışlar için tutulan T cetvelleri ve defterlerde hesap numarası gösterilir. Bu hesap numarası ise yurt içi için 600 iken yırt duşu için ise 601 numara ile gösterilir. Bu ayrıntılı bir muhasebe işlemleri olduğu için kişilerin anlamlandırması biraz yanlış olabilir. Buradaki kullanılacak formül ise (600+601+602) – (610+611+612) dir.

Gayrisafi Hasılat Yöntemi İle Hesaplama

Muhasebe terimlerinden uzak olan kişilerin bu hesaplamaları zor olabilir. Fakat gayrisafi hasılat yöntemi ile hesaplama öyle düşünüldüğü gibi zor bir işlem değildir. Burada yurt içi, yurt dışı satışlar hesabı ile diğer gelirlerinizin toplanması söz konusu. Bu sayede şirket yada firma maliyetleri hesaba dahil etmez. Bununla birlikte sadece yapmış olduğunuz satışlar sonrası elde edilen gelir bulunmuş olur.

Şirketler gelirlerini artırmanın yani ciroyu artırmanın arayışları içerisine girer. Çünkü ne kadar çok gelir o kadar çok kazanç anlamına gelmektedir.

Cironun Çeşitleri

Ciro kazanç açısından farklı çeşitleri de beraberinde getirir. Gelir yani kazanç anlamında bilinen dört farklı çeşidi bulunur. Bunlar günlük, haftalık, aylık ve yıllık cirodur. Günlük ciro bir günlük kazancı, haftalık ciro 7 günlük yani haftalık kazancı, aylık ciro aylık kazancı gösterirken yıllık ciro ise ilgili firmanın yıllık kazancını gösterirken bu kazancın içerisinde masraflarda bulunmaktadır. Nitekim net kar söz konusu değildir.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma