Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bankalar
  4. »
  5. Eyvah Yanlış Hesaba (ibana) Para (EFT Havale) Gönderdim. Nasıl Geri Alırım?

Eyvah Yanlış Hesaba (ibana) Para (EFT Havale) Gönderdim. Nasıl Geri Alırım?

Aydin Duran Aydin Duran -
355 0
Yanlış Hesaba Gönderilen Paralar Geri Alınır mı?

Kişisel bankacılık ürünlerini kullanıyorsanız para gönderimi için internet ve mobil bankacılık yada ATM üzerinden hesap numarasına ve iban numarasına EFT ve Havale yapmanız mümkün. Yanlış hesaba para göndermek neredeyse imkansız bir husus. Ancak yine de eyvah yanlış hesaba para gönderdim diyenlerdenseniz bizlere kulak verebilirsiniz.

Yanlış Hesaba havale Geri Alınabilir mi?

Paranızı göndermek için bir çok yolunuz ve alternatifiniz bulunuyor. Günümüzde internetin verdiği avantajlar sayesinde kişisel bankacılık ilerlemiş durumda. Bu aşama da cep telefonu ile mobil bankacılık en revaçta olanı. Bu uygulama ile para gönderimi için EFT v e Havale seçenekleri mümkün. Gönderim için ise kişinin ve şubesinin belirtildiği hesap numarası yada EFT için iban numarası önem taşır. Para transferi menüsünden numaraların girişi sonrası hesaba ait kişinin adı ve soyadından iki harf sizleri yanlışlık olmaması adına görünür. Bu durum sizlerin paranızı yanlış hesaba göndermenize tedbir olarak uygulanır.

Yanlış Hesaba EFT Nasıl Geri Alınır?

Çevrimiçi bankacılıktan ya da ATM ile para göndermeniz halinde her ne kadar mümkün görünmese de yapılan milyonlarca işlem arasında mutlaka başka hesaplara yanlışlıkla para göndermeler olabiliyor. Bu durumda sorumuz ne yapacağım, nasıl geri alacağım oluyor. Tüm güvenlik tedbirlerini aştınız ve her şeye rağmen yanlış hesaba para gönderdiniz. Bu durumda vakit geçirmeden atacağınız adımlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Para transferinde kullandığınız bankanın müşteri hizmetlerini arayın ve yanlış hesaba para gönderdiğinizi iletin. Örnek olarak müşteri hizmetleri numaralarımız ise şu şekilde;
    • Yapı Kredi Bankası 0 850 222 0 444
    • QNB Finansbank 0 850 222 36 63
    • Garanti BBVA 0 850 222 0 333
    • İş Bankası 0 850 724 0 724
    • Vakıfbank 0 850 222 0 724
    • Akbank 0 850 222 25 25
    • TEB 0 850 200 0 666
  • Gönderdiğiniz para havale yöntemiyle yapıldıysa aynı banka bünyesinde olduğu için sorund daha hızlı çözülebilir.
  • Yanlış hesaplara para gönderiminde gönderilen para miktarı da önem arz eder. Burada hatanın gönderilmesi amacıyla banka tarafından hesaba bloke konulabilir.
  • EFT yöntemiyle gönderilmişse merkez onayı almamış paranın iadesi için müşteri hizmetleri gerekli adımı atacaktır. Bu aşamada yine hızlı hareket edilmesi önemlidir.
  • Mesai saati sonrası yaptığınız EFT talimatları olarak kayda alınacağından iptalini kendi internet bankacılığından çok daha rahat ve zahmetsizce yapabilirsiniz.

Karşı Hesap Sahibi Paranızı İade Etmezse

Tüm çabalarınıza rağmen paranız yanlışlıkla karşı hesaba geçmişse yapacağınız iki şeyden birisi hesap sahibi ile iletişime geçmektir. Etik olarak bakıldığında bu durumda kişinin paranızı iade etmesi gerekir. Bura rağmen ödeye yanaşmıyorsa yapabileceğiniz tek husus kalır. O da sebepsiz zenginleşme davası açmaktır.

Okunmalı : Kredi Kartından EFT ve Havale Yapma

Banka Şubesinden Gönderilen Paralarda Bankanın Sorumluluğu

Yanlış hesaba para gönderme sizin hatanız dışında banka görevlilerince yapıldıysa bu durumdan banka sorumlu olur. Ancak bu hatanın bankadan kaynaklandığı da tarafınızdan ispat edilmesi gerekir. Bu nedenle banka şubesinden para gönderirken dekonta sizin verdiğiniz numara ve ismin işlendiğinin kontrolünün sağlanması yanlış hesaplara gitmemesi açısından da önem arz eder.

İban Numarasına Yanlış Para Gönderme

Para transferinde iban numarası kullanılması sizlerin hata yapmanızın önüne geçer. Bu aşamada iban numarası olmadan hesaba para göndermek istediğnizde dijital bankacılık sizden ibansız işlem yapmak istediğinizin teyidini alarak kendisini güvene alma yoluna gider. Eğer iban numarası ile para gönderirseniz ve yanlışlık olursa bankalar parayı reddeder ve hesabınıza iade eder. Örneğin soyadı değişikliği yaşayan birine gönderdiğiniz para doğru kişi ve doğru hesap olmasına rağmen iade olabilir. Bu aşamada gönderilen kişinin telefon numarası bilgisi girilmesi de zorunludur.

Okunmalı : EFT Sorgulama

Para Gönderiminde Açıklama

Para transferinde bu hizmeti neden aldığınızda açıklamada belirtilmelidir. Transfere ait dekontta bu açıklama yer almalıdır. Zira yanlışlık olduğunda da bir dayanağız olmalı. Göndermiş olduğunuz para kira olabilir, aidat ödemesi olabilir ya da bir faturanın karşılığı olabilir. Burada açıklamanızı doğru ve eksiksiz yapmak yanlış hesaba gönderilen para için haklı kılabilir.

yanlış hesaba ibana para
Yanlış Hesaba Gönderilen Paralar Geri Alınır mı?

Sebepsiz Zenginleşme Davası Nasıl Açılır?

Gönderdiğiniz para yanlışlıkla olduysa ve geri alamıyorsanız burada dava açma hakkınız bulunur. Gönderdiğiniz tutar bu davayı açmaya değer mi bu sizin bileceğiniz iş. Ancak karşı hesap paranızı yanlış olduğunu kabul ettiği halde iade etmiyorsa sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz. Bu aşamada konuya vakıf bir hukukçudan bilgi almak mantıklı olur. Zira geri verme yükümlülüğü, zamanaşımı, borçlanılmış edimin ifası gibi ayrıntılar farklı sonuçlar doğurabilir. TBK ya göre 77-82 nci maddeler bu hususlarda düzenlenmiştir. Gerektiğinde de incelenebilir. Yinede kişisel olarak dava açmak isteyen kişiler delil ve dayanak belgelerini de ekleyerek yazacağı bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesine başvurabilirsiniz. Davanın kabulü ile görülecek duruşmalar neticesinde bir karara bağlanır ve karar sonucuna göre hareket edilmek zorunda kalınacaktır.

Yanlış hesaba para yatırmanın en çok yaşandığı yol bankamatiklerden yatırılanlarıdır. Burada kişi hesap numarasını kendi girer. Her ne kadar ATM doğrulama istese de bir dalgınlık ile onayınız halinde paranız karşı hesaba gider. Bu gibi durumda yine Müşteri Hizmetlerini aramanız doğru olur. Alamayacak, geri iadesinin mümkün olmadığı durumlarda bile kayıt açtırmak doğru olur. ATM den para yatırma kartsız işlem olarak ta yapılır. Bu durumda ATM işlem fişinin kaybedilmemesi parayı yatıran kişinin TC kimlik numarası ve iletişim bilgilerinin doğru girilmesi elzemdir.

Banka Şubesine Başvurun

Yanlış hesaba gönderilen EFT ve havale işlemleri ve sonuçları için size faydalı olarak diğer bir mecra da banka şubeleridir. Özellikle hesabınızın olduğu şubeye gitmek, bilgi almak doğrusudur. Burada karşı hesap bilgileri size verilmese de en azından banka görevlileri kişiye ulaşım sağlar ve iadesini talep edebilir. İletişim bilgileri sizde olsa bile aramayın. Çünkü sizin aramanıza karşı hesap sahibi itimat etmeyebilir ve sizi dolandırıcı sanabilir.

Blokeli Hesaba Yanlışlıkla Para Gönderilmesi

Parayı göndermiş olduğunuz hesabın sahibi de önem arz eder. Bu hesabın sahibi ölmüş olabilir, kişinin haciz ve icraları ile hesap blokeli olabilir. Hatta banka borcundan paraya banka el koymuş olabilir. Bu aşamada gelen yanlış hesaba para gönderimi ile iadesi daha zor bir hal almaya başlar.

Hesabıma Yanlış Para Geldi Ne yapmalıyım?

Genel itibarla olmayan bir husus olsa da hesabınıza bilginiz dışında para gelmiş olabilir. Bu durumda paranın size ait olmadığını düşünüyorsanız yine de bankanızla iletişime geçmelisiniz. Burada yine banka görevlileri sizin talimatınızla paranızı gelen hesaba iade eder.

Kısaca açıklama yapmak gerekirse gönderdiğiniz paranın yanlış hesaba geçtiği kanaatindeyseniz ilk aşama para karşı hesaba geçmeden Müşteri Hizmetlerine ulaşım sağlamak olmalıdır. Tüm hususlar banka ve bankalar arasında gerçekleştiğinden burada ilk aşama da çözümün ana merkezi de yine bankalardır. Nitekim yanlış hesaptaki paranın banka tarafından iade alınarak gönderen kişinin hesabına yatırılması örnekleri de bir çok mecrada bulunmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma