Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bankalar
  4. »
  5. Faizler Ne Olur? (2021 Yılında Faizler Nasıl Olacak?

Faizler Ne Olur? (2021 Yılında Faizler Nasıl Olacak?

Aydin Duran Aydin Duran -
200 0

Ekonomik kazançlar açısından gelecekte büyük kazanım sağlayacak yatırımlar yapılması gerekir. Bu yatırımların önemli potansiyelini ise faizler belirliyor. Bu nedenle yatırım yapmak isteyenlerin hangi araçları kullanacaklarını sorgularken öğrenmek istedikleri diğer bir husus da 2020 yılında faizler ne olur? sorusu.

Uzun bir zaman olmasının yanında küresel ve Türkiye ekonomisindeki meydana gelecek olayların belirsizliği neler getirir elbette bilemeyiz. Muhtemel senaryolar ekonomi uzmanlarınca zamansal olarak yenileniyor. Bunun nedeni tüm dünyada oluşan ekonomik olaylar ve ülke ekonomisinin durumu. Piyasada olumlu yönde beklentileri olan ekonomi uzmanları bulunuyor. Doğal olarak bunlara muhalefet edenlerin sayısı da az değil. 2020 yılında faizler ne olur sorusuna net yanıt verebilecek kimseyi bulamazsınız. Çünkü uzun süreç bulunuyor ve kestirilmesi güç. Ekonomi açısından belki 1-2 hafta sonrasına yorum yapabilirsiniz. Fakat bu kadar uzun soluklu bir ihtimallerde bulunmak yanlış olabilir.

Belirsizlik olmasına rağmen ülke ekonomisindeki bir krizden bahsetmek çok zor. Oluşan olaylar için kötü senaryolar her zaman bulunur. Fakat bu senaryoların gerçekleştiği çok sınırlı sayıdadır. Bu nedenle karamsar olmamamız gerekir. Bunun için irili ufaklı yatırımlar yapmakta fayda sağlayacağı çok açık.

Artan Faizlerin ne ülke ekonomisine, ne tüketicilere ne de finans kuruluşlarına faydası vardır. Düşük faizler aksine ekonomiyi olumlu yönde hareket için gerekli olan önemli bir husus. Çünkü düşük faizler yatırımların artması anlamına geliyor.

Faizi oluşturan hususların negatif durum oluşturması artışa neden olurken pozitif oluşumlarda inmesine neden oluyor. Bu nedenle faiz boyutunun inmesine en büyük nedenlerden birisi siyasi istikrar. Siyasi oluşumun verdiği istikrarlı ekonomi politikası ve atılan  gerekli adımlar faizin yönünü belirliyor. Seçim sonrası meydana gelecek sonuçlar ile kısa süreli dalgalanmalar yaşanabilir. U dalgalanma boyutuna paralel yapabilmek için bir takım adımlar gerekli kurumlarca atılacaktır. Zira merkez bankası gelişen kurlar sonrası attığı faiz artırımları ile kurların durması ve gerilemesine neden oldu. Olası kur artışları karşısında Merkez Bankası faiz restini gösterecektir.

2020 Tüketici Kredisi Faizleri

Artan döviz kurları ile öncelikli olarak en yüksek artış tüketici kredilerine yasıyor. Bununla birlikte bankalar ister istemez mevduat hesapları için faizi artırırken yatırımcılar yatırım yapacakları maddi unsuru mevduat hesaplarına kaydırıyor. Düşen yatırımlar artan mevduat hesapları beraberinde daralmış bir ekonomi politikasının içine sürükler. Bu durum bankaların kredi vermekten kaçınmalarına neden oluyor ki zor bir süreç içerisine girilmiş oluyor.

Muhtemel döviz kurur artışı kendisini faiz artışının ana damarını oluşturabilir. Bu nedenle 2020 yılında faizler ne olur sorusunun cevabı çok yükselir olarak açıklanabilir. Geçtiğimiz günlerde batık kredi tutarının 100 milyar lirayı geçtiği açıklandı. Bu rakam geçmişten bu yana en yüksek tutarı oluşturuyor. Faizlerin artmasına neden olan hususlardan küçük bir miktarını oluşturan batık kredilerin zamanla daha çok artacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Yani artan döviz kuru, artan faiz, artan borç yükü ve daralan bir ülke ekonomisini silsile yolu ile takip ediyor. Tüm bunların aşılması için ekonomik olarak yatırımların yapılması, verimin artırılması gerekiyor. Bu durum iki kelime ile anlatılamayacak kadar uzun ve ayrıntılı bir husus.

Konut Kredilerinde Faiz

Her dönem en düşük krdei faizini konut kredileri oluşturuyor. Bu nedenle tüketci kredisine oranla daha alınabilir bir oran bizleri karşılar. Fakat yüksek tutarlarda alınan krediler nedeni ile taksit tutarı artır ve vade uzadıkça daha çok ödersiniz. Özellikle ev sahibi olmak isteyen ile emlak piyasasının beklentisi içinde olduğu konut kredisi faizleri son yılların en yüksek oranlarını teşkil ediyor. Yüksek oranlar 2020 yılında konut kredisi faizleri ile yakından ilgili. Muhtemel yüksek oranlar eşliğinde bir yıl geçirebiliriz.

Taşıt Kredisi Faizlerinin Durumu

Son dönemin taşıt fiyatlarında artışa neden olduğu faiz otomotiv sektörünü de etkiledi. Bu etkiyi azaltmak için vergi indirimleri, hurda araç teşvikleri verilmiş olmasına rağmen sektör bu durumun yetersizliğinden şikayetçi. Her ne kadar otomotiv sektörü kendi içerisinde yaptığı kampanyalar ile cazip koşullar oluştursa da bu araç alımı için yeterli değil. Satışların gerçekleşmesi için 2020 yılında taşıt kredisi faizleri düşük seviyelere gelmesi önemli bir etken.

2020 Yılına Dolar

Dolar kuru karşısında son üç yıl içerisinde TL değer kaybetti. Fakat Dolar kuru için de ülkesi ABD’de durumların iyi olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Türkiye’de merkez bankası artan enflasyon ve sonrasındaki döviz kurlarını düşürmek için faiz artırımına birkaç kez gitti. Fakat aynı durum ABD’de yaşandı. FED faiz artırımına gitmek zorunda kaldı ve zamanla daha da kalabilir. Zira yıl sonunda bir kez daha faiz artıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Piyasaya dağıtılan paraların sonrasında bir rahatlama yaşamasına rağmen kısa süre içerisinde yatırım için dağıtılan paraların yerini bulmadığı görüldü. Yani planladığı üzere FED bilanço küçültmeye devam ediyor. TL karşısında güçlü görünebilir olmasına karşın dolar kurunu 2020 ve 2021 yılında zorlu günler beklediğini söylemek yanlış olmaz.

2020 Yılında Euro

En çok tartışmaya açılan kurlardan bir tanesi Euro. Çünkü AB’nin geleceği bununla birlikte Euro’nun ne olacağı konusu önem arz ediyor. Fakat TL karşısında 2020 yılında değer kazanacaktır. Zira uzun dönem ele alındığında artış sağlar. Nitekim geçmişte böyle oldu. Fakat AB içerisine ekonomisi iyi olan ülkeleri arkasına almasına rağmen bir sallantı içerisinde diyebiliriz. Ülkeler AB içerisinde kalmak isteseler de Euro kullanımından kaçınmak isteyebilir.

2020 Faizleri için Enflasyonun Durumu

Faizi yükselten elementlerden bir tanesi de yüksek enflasyonun oluşması. 2019 yılının başı itibariyle önemli artışlara gebe kalan enflasyon rakamları ülke ekonomisini negatif yönde etkiledi. Özellikle gıda ürünlerindeki fiyat artışları büyük etken. Her ne kadar gıda fiyatları düşürme çalışmaları yapılsa da kalıcı çözümler arasında olmayabilir. Bunun için gıda sektöründeki üretimin desteklenmesi ile önemi adımlar atılacaktır. Faizi dolayısıyla döviz kurlarını artıran enflasyon rakamları 2020 yılında faizler için önemli hususlar arasında.

2020 Yılında Altın

Bugüne kadar yayınladığımız tüm makalelerimizde altının önemi üzerinde durduk. Yatırımcısına kazandırdığından bahsettik. Kısa dönemlerdeki beklenti sizlerin isteklerini karşılamayabilir. Buradaki dönemin süresi de önemli. Kimi yatırımcılar için uzun dönem 10 yılı bulurken bazıları için 1 yılda uzun. Fakat bir yıl içerisinde yatırımcısına çok kazandırmayabilir. Fakat aldığınız altını farklı yatırımlarda değerlendirme imkanları devam ediyor. Son 10 yıllık altın fiyatları incelendiğinde yıl başı itibariyle dört kez düşme eğilimi yaşadığını görebiliriz. Yine de özelikle küçük yatırımcıların göz bebeği altın olacaktır.

İşsizlik Rakamlarının Faizlere Etkisi

Aslında işsizlik faizlere mi yoksa faizler işsizlik rakamlarına mı etki ediyor bu sorunun cevabı önemli. Ancak artan faizler büyümenin yavaşlamasına neden oluyor. Düşen yatırımlar ve iş hacmi işsizlik rakamlarının da artmasına neden. Artan faiz beraberinde yurt dışından ülkeye sıcak para girişinin de nedeni haline geliyor. Bu sermayenin girmesi sonrası da ülkede döviz fazlalığı oluşacaktır. Bu durumda mantıken TL’nin döviz kurları karşısında değer kazanacağı beklentisi içerisine giriliyor. Bu gayet normal. Fakat bu durum Türkiye’de bulunan ürünlerinde fiyatlarının artması anlamına gelebilir. Düşen yatırımlar, artan enflasyon büyümeyi yavaşlatıyor. Bu durumda işsizlik artıyor ki arkadan gelen nesil yeni nüfuslar ile işsizlik sayısını artırma yönünde hareket ediyor. Bu yüzden iş gücü piyasasında iş bulabilen sayısı da azalmış oluyor.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma