Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bankalar
  4. »
  5. Güvenli Kira Kredisi, Güvenli Kiracı Sigortası

Güvenli Kira Kredisi, Güvenli Kiracı Sigortası

Aydin Duran Aydin Duran -
148 0

Artan döviz kurları, enflasyon beraberinden gayrimenkul fiyatlarında artışı getirirken, aynı zamanda kiralanan gayrimenkullerin kira bedellerinde de artışa neden oluyor. Bu artış kiracı konumundakileri zor durumda bırakırken ödenemeyen kiralar nedeniyle de gayrimenkul sahipleri zor bir sürece giriyor. Bu nedenle kiracı ve kiralayan adına yapılması en mantıklı işlem Güvenli Kira modelinin uygulanması.

Uygulanan güvenli kira sistemi tıkanan ekonomik işleyişinin açılmasına kadar rahat nefes alınabilecek bir liman olarak olumlu bir adım. Bu adımın atılması ödenemeyen kiraların ödenmesi, kiralayanların da kira ücretini tahsil edebilmesi anlamına geliyor ki, engellerin aşılabilmesi için önemli bir araç. Peki bu sistemin uygulanması kolay mı, güvenli kira sistemi nedir? Bunlara cevap bulalım.

Güvenli Kira Nedir?

Ev fiyatlarının artmasyıla birlikte kira fiyatları da bir hayli artmış durumdadır. Dar gelirlilerin çoğunluğu oluşturduğu ülkemizde, bireylerin daha rahat kira ödemesi ve ödemelerin aksamaması için 2017’de güvenli kira diğer bir değişle e-kira sistemi oluşturuldu. Söz konusu sistemle bir sözleşme düzenlenir, bu sözleşme gereğince, kiracı bankadan 1 yıllık ev kirası tutarında krediyi, ev sahibi adına açtırılan mevduat hesabına yatırır. Ev sahibi yatırılan bu tutarın hepsini bir anda çekme veya kullanma  hakkına sahip değildir. Peki ev sahibi tahsilatı nasıl yapar? Banka mevduata mevzuat gereği el koymakla beraber, ev sahibine her ay kira günü geldiğinde kira tutarı kadarını serbest bırakır. Böylelikle ev sahibi kirasını günü geldiğinde her ay almış olur. Kiracı da her ay çektiği kredinin taksidini öder. Bu durum kiracıların da menfaatinedir. Çünkü kiracılar, hehangi bir depozito, kefil, komisyon ve peşinat gibi. masrafları ödemekten kurtulurlar.

Kiracı krediyi ödemezse ne olur?

Kiracının bankadan kira için aldığı krediyi ödememesi halinde, güvenli kira sisteminde ev sahibi bu durumdan etkilenmez, yani kirasını her ay almaya devam eder. Bankanın muhatabı, aldığı krediyi ödemeyen kiracıdır.

Güvenli Kira Sisteminde Borcunu Ödemeyen Kiracıyı Nasıl Bir Süreç Bekler?

İlk olarak banka, kiracı hakkında idari takip başlatır. Kişi telefonla sözlü ve yazılı bir şekilde uyarılır. Eğer kiracı, borcunu 90 gün dolmadan öderse, sadece gecikme cezası öder. 90 gün sonunda herhangi bir ödeme yapmamışsa, banka kiracıdan 7 gün içerisinde borcunun tamamını ödemesini ister. Bu süre zarfında banka borçluya yapılandırma teklifinde bulunabilir. Yapılandırmaya gidilirse, banka,kiracıya, borcun tamamını daha düşük tutarlarla daha uzun vadede ödeyeceği bir plan sunar. Bu sayede kiracı borcunu ödeyebilecektir. Eğer banka tarafından yapılandırma teklifi gelmezse veya borçlunun yapılandırma teklifi kabul edilmezse, kiracı kalan bütün borcu bir hafta içinde ödemelidir. Bir hafta içinde bu borç ödenmezse, banka yasal takip başlatır ve kiracının dosyasını avukatlara verir. Bundan sonra kiracı avukatlarla muhatap olur. Artık avukat kiracıya daha yüksek maliyetle bir ödeme planı sunabilir veya direk icra yoluna gidebilir.

Kiracı Sigortası Yürürlüğe Girdi

Güvenli Kira kredisi ile mağduriyetin önüne geçilmeye çalışılsa da, geçtiğimiz dönemde hizmete sunulan sigorta çeşitlerinden birisi de Kiracı Sigortası olarak emlak dünyamızdaki yerini altı. Özellikle emlak sahiplerine önemli avantajlar sağlayan bu sigorta türü ile düşük tutarlarda ödenen yıllık poliçeler sayesinde ödenemeyen kira gelirleri tahsil edilebilirken aynı zamanda hukuki süreç için harcanacak tutarları ile fatura bedellerinin bir kısmı da bu sigorta kapsamında karşılanabiliyor. Bu nedenle yıllık 12 bin lira kira ödemesi alan bir emlak sahibi yaklaşık 700 TL civarlarında bir ücret karşılığı kiracı sigortası yaptırabiliyor. Tahsil edilecek kira bedeline oranla düşük tutarda poliçe olması ev sahiplerini cazip kılıyor.

Ödenemeyen kiralar neticesinde mülkün kiracı tarafından boşaltılması ile boş kalan gayrimenkulün kira bedelinin alınamaması yüksek tutarlara neden oluyor. Hayatını kira ücretine bağlamış olan mülk  sahipleri de bu durumdan etkileniyor.

Kiracıların da işine yarayacak bu sistem ile kefil bulunması, kiralanan mülk için teminat ya da peşin kira gibi ödemelerin olmaması ya da kiracıları mülk sahibinin beğenmemesi gibi durumların da önüne geçiliyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma