Hacizli Araç Kaza Yapıp Perte Çıkarsa Ne Olur?
Sahibinin borcuna istinaden şerhli olarak kayıt altına alına hacizli araç kaza yapıp perte çıkarsa ne olur?
Türü ve modeli ne olursa olsun araçlara konulan haczin ana nedeni sahibinin ödemediği borçlardır. Bu borçlar nedeniyle icra işlemi başlatılması ve haciz konulması ile devam eden süreç özellikle motorlu taşıtlara yapılmaktadır. Bu araçlar için haczin konulması beraberinde bazı yükümlülükleri getirmektedir.
Pert olayı ise aracın kullanılamaz hale gelme durumudur. Yani hacizli bir araç kaza yaptığında ve kullanılamaz hale geldiğinde perte ayrılması söz konusu olabilir. Bu durumda finansal sorunlar yaşayan araç sahibi hacizli araç perte çıkarsa ne olur sorusuna yanıt aramaktadır.
Aracın kaskosu varsa öncelikli olarak aracın üzerindeki haciz borcun ödenmesi ile kaldırılması gerekir. Bu sayede kaskodan edilen ücret alınabilecektir. Aksi takdirde kasko şirketi önceliği alacaklı olan kişilerden yana kullanacaktır. Ancak kazada başka bir aracın hasar alması halinde kasko şirketi bu hasar alan aracın masrafını karşılamaktadır.
Hacizli Araç Perte Çıkarsa Ne Olur?
İcralık ve hacizli araç perte çıkarsa, yani kaza sonucu tamamen hasarlı hale gelirse, bu durumda birkaç farklı süreç devreye girmektedir. Bunları liste olarak ele alırsak;
- Aracın kasko sigortası olması ve kaza sonucu perte çıkmışsa, sigorta şirketi aracın rayiç bedelini ödeyebilir. Ancak bu ödeme, aracın üzerindeki haciz nedeniyle doğrudan araca sahip olan kişiye yapılmaz. Sigorta şirketi, ödeme öncesinde aracın üzerindeki haciz durumunu kontrol eder. Böylelikle ödemeyi ilk olarak haciz alacaklısına yapar.
- Sigorta şirketi, perte çıkan araç için yapılacak tazminat ödemesini aracın haczine sahip alacaklıya yönlendirir. Bu durumda, aracın haciz bedeli kadar bir miktar, sigorta ödemesinden alacaklıya aktarılır. Eğer sigorta ödemesi haciz miktarını karşılamaya yetiyorsa haciz kaldırılır. Eğer yetmezse, alacaklılar kalan alacakları için farklı yöntemlere başvurabilir.
- Eğer sigorta şirketi perte çıkan aracın tazminatını ödemeye karar vermezse ya da sigortası yoksa, araç hurda olarak satılabilir. Bu durumda da aracın üzerindeki hacizli durum devam eder. Hurda satışından elde edilecek gelir, öncelikle haciz alacaklılarına ödenmektedir.
- Araç sahibinin veya üçüncü bir kişinin, hacizli alacaklıya ödeme yapması durumunda haciz kaldırılabilir. Bu ödeme, aracın sigorta tazminatından bağımsız olarak yapılırsa, sigorta şirketi de tazminatı aracın sahibine öder.
Borç, haciz ve icra ile ilgili tüm hususlarda en önemli aşama hukuki destek alınmasıdır. Bu aşamada yetkili hukuk bürolarından destek alınması gerekir. Ancak hacizli aracın perte çıkması halinde kısaca karşımıza gelecek hususlar bu şeklide özetlenebilir.