Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Hisse Seneti

Hisse Seneti

Aydin Duran Aydin Duran -
101 0

Sermaye şirketlerinin ortaklarına ya da sermayedarlarına sunduğu şirket içerisinde oluşan paylarını ya da ortaklıklarını simgelemek için verdikleri evrak türüdür. Maddi olarak karşılığı, senet sahibi olduğunuz şirkete ve hisse oranına göre değişiklik göstermektedir.

Hisse Senedi Nedir?

Hisse senedi nedir sorusunun doğrudan yanıtı, sermayeye bağlı şirketlerin (anonim ya da şahıs) katılımcılarına ve iş ortaklarına sunduğu paylarının resmiyete döküldüğüne dair maddi olarak karşılığı olan belgeleridir. Kısaca anlatmamız gerekirse eğer borsalardan ya da iş hayatımızda ortaklığımızı ya da yatırımlarımızı sadece döviz, gayrimenkul ya da mevduat hesapları aracılığıyla yapmayız. Borsa üzerinden yapacağımız hisse senedi yatırımlarıyla, bir şirketin geleceğine yatırım yapmamız da gayet mümkün. Örneğin Türkiye’de en çok kazandıran hisse senedi fonlarından birisi ASELSAN (Askerî Elektronik Sanayii)’dir. Siz de bu şirkete yatırım yaparak onun satışa çıkarttığı hisse senetlerinden satın alarak bir nevi şirkete ortak olmuş olursunuz. Şirket değer kazandıkça sizin hisse senetleriniz de değer görür. Şirket ancak değer kaybederse sizin yatırımlarınız da değer kaybeder. Hisse senedi nasıl alınır ve hisse senedi yatırımıyla ilgili ipuçlarına sitemiz içerisinden ulaşabilirsiniz.

Hisse Senedi Önerileri

Belirli şirketlerin sermayelerini halka açarak sermaye arttırmalarına girmelerine ve sermaye ortaklarının bu ortaklıktan doğan haklarını belgeleyen belgelere verilen isim hisse senedidir. Hisse senedi sahibi olan kişiler, sahip oldukları hisse senedi kadar yatırım yapmış sayılırlar ve süreç içerisinde kazanımlara ya da kaybedişlere ortak olurlar. Sahip olunan hisse senetleri %51 düzeyini geçerse doğrudan şirket sahibi olurlar. Ancak böyle bir yatırım, gündelik kullanıcılar için maalesef mümkün değildir. Hisse senedi fiyatları şirketlere ve yatırımlara göre değişiklik gösterebilir. Ama gündelik bir kullanıcının sahip olabileceği hisse miktarı her daim şirketlerin kontrol şemasında yer aldığı için, yatırım miktarınız ile şirketlerde bir söz hakkına sahip olamazsınız.

Hisse Senedi Özellikleri

Hisse senedi tüyoları ve hisse senetleri özellikleri, yatırım yaptığınız şirkete göre farklılık taşıyabilir. Mesela hisse senedi eğer borsaya kote edilmemişse, yatırım yaptığınız ya da yapacağınız o fon ile ilgili olarak bir ticari işlem yapmanız mümkün değildir. Bu ve daha fazla detaylı banka ve finans konusuna sitemiz içerisinden ulaşabilirsiniz. Hisse senedi sahip olan kişiler temettü, rüşhan, yönetme katılma ve oy, bilgi alma, sır saklama ve taahhütleri yerine getirme sorumluluğuna ve bunlardan doğan haklara sahiplerdir.

Hisse Senedi Çeşitleri Nelerdir?

Hisse senedi çeşitleri kullanıcılar için, dağıtılan şirket tarafından farklılıklar gösterebilmektedir. Adi ve imtiyazlı hisse senedi, nama ve hamiline yazılı hisse senetleri, primli ve primsiz hisse senetleri, bedelli ve bedelsiz hisse senetleri, kurucu ve intifa senetleri gibi bir çok farklı hisse senedi türü bulunmaktadır. Ama sizi özellikle ilgilendiren adi ve imtiyazlı hisse senetleridir. Borsa içerisinde işleme açılan hisse senedi türü budur.

Hamiline yazılı hisse senedi nedir sorusunun yanıtı da kişiye belirli bir şirket içerisinde ortaklık sağladığınız taktirde size şirket tarafından, sizin tarafınıza yazılmış hisse senedidir. Hisse senedi nedir sorusunu yanıtladığımız sitemiz içerisinde finans ve bankacılık konularıyla alakalı diğer başlıklarımıza da bakmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma