Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bankalar
  4. »
  5. İban Nedir, Kaç Haneden Oluşur?

İban Nedir, Kaç Haneden Oluşur?

Aydin Duran Aydin Duran -
191 0

İban nedir diye bakarsak, müşteri hesaplarında hataların önlenmesine yardımcı olması için her hesaba tanımlanan sayılar kümesidir. Para gönderileceği zaman hatalı girişler olabilir. IBAN ile bu hatalı girişlere müsaade edilmemektedir. Yanlış bir numara girseniz bile alıcı kişinin adını göreceğiniz için yanlışlığı anında düzeltebilirsiniz. Ayrıca bu numara uluslararası her ülkede geçerli olan bir numaradır. O yüzden hesap numarası yerine daima bunu kullanmak gerekir.

IBAN numarası kullanımdaki en büyük amaç ,yurt içinde ve yurt dışında olalım fark etmeksizin para transferlerinin çok daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini, varsa da hataların önüne geçilmesini ve maliyetleri azaltmaktır. 2010 yılında yürürlüğe giren hizmet de kullanıcıların tüm bankalardaki sahip oldukları bu IBAN numarası kaç haneli olur diye merak edenler olabilir. IBAN hesap numaraları 26 haneli numaradan oluşmaktadır.

Hesap Numarası Nedir

Hesap numarası her kullanıcını banka üzerinden işlem yapabilmesi için verilen bir numaradır. Bu numara ile hesaplarını yönetebildiği gibi ödeme yapabilir, para transferi alıp verebilir. Bir kişi para göndereceği zaman karşı tarafın hesap numarasını alır ve bu numara üzerinden işlemleri yapar. Bu numarayı bilmiyorsanız, sadece isim ile havale yapmak hatalara yol açabilir. O yüzden bir şekilde bu numarayı bankanızdan öğrenmeniz gerekir.

IBAN hesap numaranızı öğrenmek için mobil bankacılık sisteminden yararlanabilirsiniz. Burada hesaplar kısmında hesap numaranız ve müşteri numaranız görünür. Altında küçük rakamlar ile IBAN numaranız yazar. Çok uzun olduğu için ezberlemek zordur. O yüzden görselini kaydederek sürekli yanınızda bulundurabilirsiniz.

Şube kodu nedir?

Şube kodu nedir diye baktığımızda çok ilginç bir bilgi çıkıyor. Her banka haliyle bir merkeze sahiptir. Bu merkezde tüm şubelerin bilgileri burada işlenir. O kadar çok şube var ki bu gelen bilgiler haliyle merkezde karışıklık çıkartabilirdi. Bu yüzden her şubeye bir numara verilmiştir. Bu şube numaraları bir düzene göre kodlanır. Şube kodu bir bankadan başka bir bankaya para transferi yapmak için olmazsa olmaz bir numaradır. Özellikle telefon bankacılığı kullanmıyorsanız, ATM ile yapılacak transferde şube kodu isteyecektir. O yüzden çok önem arz etmektedir.

Şube kodunu bilmiyorsanız, bankanın müşteri temsilcisini arayarak alabilirsiniz. Ya da internetten bir arama yaparak da gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz. Tüm bunlara gerek kalmadan kartınızın üzerindeki numaralardan da bunu öğrenebilirsiniz. Her banka kartında bulunan 16 haneli bir numara vardır. Bu numaraya kart numarası denir. Bu numaraların baştan 4 hanesi şube kodunu simgelemektedir. Sonraki 8 hane ise bankada bulunan müşteri numaranızı simgeler. Diğer 4 hanesi ise ek ehsap numarası olarak kullanılmaktadır.

EFT ve Havale Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

EFT ve Havale işlemleri aslında aynı düzlemde incelenebilir. Çünkü biri aynı banka arasında yapılmaktadır. Diğeri ise farklı bankalar arasında yapılan işleme denir. Öncelikli bu işlemleri yaparken mutlaka bilgilerin tam olması gerekir. Karşı tarafa para gönderirken sistemin bize soracağı bazı bilgiler vardır. Bu bilgileri yanlış girmemiz halinde istemediğimiz kişilere para göndermiş olabiliriz. O yüzden IBAN numarası bu tarz yanlışlıkları önüne geçilmesinde en önemli numaralardan biridir. Aynı zamanda hesap numarası da kullanılabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma