Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Finansal Sorunlar
  4. »
  5. İdari Yaptırım Kararı Nedir? İtirazı, İptali

İdari Yaptırım Kararı Nedir? İtirazı, İptali

Aydin Duran Aydin Duran -
196 0

Son aylarda maske cezası ve sokağa çıkma cezası ile gündeme gelen bir husus var ki, idari yaptırım kararı olarak karşımıza çıkıyor. Vatandaşlar ise bunun tam olarak ne olduğunu bilmediği için idari yaptırım kararı nedir? Neden Uygulanır? Ceza miktarı nedir? İdari yaptırım kararı iptal edilir mi?  İtirazı mümkün mü? Bunun gibi bir dizi soruyu beraberinde soruyor.

İdari Yaptırım Cezasını Kimler Kesiyor?

İdari yaptırım kararı devletin yasama ve yürütme organları olan Cumhuriyet Başsavcılıkları, Mahkemeler, Valilikler,  Kaymakamlıklar ve Belediyeler eliyle kesilen para cezalarını kapsamaktadır. Burada kesilen cezaların hepsinin genel adına idari yatırım kararı denilir ve kesilmesi ile ödenmesi arasında belli adımlar söz konusudur. Söz konusu kararlar ile ilgili hususlar 5326 sayılı Kabahatlar Kanununa göre belirlenmiştir ve bu yasa çerçevesinden hareketle işlem görür.

İdari Yaptırım Karar Cezaları Neler?

Burada hepsini sıralamak çok yersizdir ve zaman alır. Ancak son aylarda maske cezası ve sokağa çıkma cezası ile gündemin ilk sırasını teşkil ediyor. Birkaç maddeyle sıralamak gerekirse kesilen idari yaptırım kararı cezalarını şu şekildedir.

  • Tütün mamüllerini oluşturan nargile ve sigara gibi ürünleri tüketmek
  • Maske takılması zorunlu yerlerde takmamak.
  • Sokağa çıkma yasağının olduğu zaman aralığında sokağa çıkmak.
  • İkametgah adresini Nüfus Müdürlüklerine bildirmemek ve sisteme kaydını sağlamamak.
  • Mal satışı ile başkalarını rahatsız etmek
  • Kaldırımları işgal etmek
  • Güvenlik güçlerine kimliklerini bildirmemek
  • Çevreyi kirletmek
  • Uygun olmayan yerlerde hayvan kesmek

Kamu kurum ve kuruluşlarının kestikleri bu tür cezaları sıralamakla bitmeyeceğini belirtmekte fayda olacaktır. Ancak genel olarak hepsinin tanımlamasında idari yaptırım kararı denildiğini belirtmek gerekir.

İdari Yaptırım Cezası Ne Kadar?

Burada cezanın miktarı sizin yapmış olduğunuz konu itibariyle değişiklik gösterir. Fakat alt ve üst limitler söz konusudur. Bu manada kesilen ceza ise alt limitten de uygulanabilir üst limitten de. Bu tamamen idareye kalmış bir durumdur.

İdari Yaptırım Kararı Cezası Taksitle Ödenir mi?

Size kesilen ceza miktarı ne olursa olsun burada sizin ekonomik durumunuz uygun değilse, ödeyemez halindeyseniz taksitle ödeme imkanınız vardır. Ancak bunun için cezayı kesen kuruma yazılı olarak başvuru yapmanız gerekiyor. Başvurunuzda elbette taksit talebiniz olmalıdır. Bu talep ile kurum ilgili Malmüdürlüğü veya vergi dairesine resmi yazı ile durumu bildirir. Bu aşamada ilk taksit peşin olmak üzere bir yıl içinde eşit dört taksitle ödeme imkanınız olur. Bu ödemeyi aksatmanız halinde ise kalan kısmın tamamın peşin olarak ödenmek zorunda  kalınır. Yine ödemekten imtina etmeniz halinde cezaya faiz uygulaması söz konusu olur.

İdari Yaptırım Kararının Kesinleşmesi

Örnekle anlatacak olursak maske cezası için idari yaptırım kararı kesildiğini düşünelim. Bu ceza İlçe Emniyet Müdürlüğü yada Jandarma Komutanlığınca size tebliğ edilecektir. Bu tebliğ ile 15 günlük süreniz bulunur. Bu süre içinde itirazınız söz konusu değilse 15 günün sonunda ceza kesinleşir. Bu kesinleşen miktar sonrası taksit söz konusu olmaz ve % 25’lik indirimden faydalanamazsınız. Bu aşamadan sonra ilgili kurum cezayı Vergi Dairesine yazılı olarak bildirir ve ceza gerçek kişiler için TC numarası üzerine yazılır.

İdari Yaptırım Kararından Dolayı İcra Gelir mi?

Kamu kurum ve kuruluşları kişilere yaptırım uygulasa da bunun tahsili Maliye Bakanlığınca yapılır. Kurumlar kesinleşen cezaları bağlı bulunduğu vergi dairelerine gönderir. Burada adınıza kesilen ceza kayıtlı kalır ve ödenene kadar buradan silinmez. Ancak gerçek kişilere kesilen idari yaptırım cezaları için haciz ve icra söz konusu değildir.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma