Kayısı Kıvamında Yumurta Kaç Dk Kaynatılmalı

Kayısı Kıvamında Yumurta Kaç Dk Kaynatılmalı

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi yumurta pişirme süresine göre farklı tatlar sunuyor. Bu anlamda yumurtasız kahvaltı yapmak istemeyenlerde kıvamında bir yumurta için pişirme süresini merak ediyor. Farklı pişirme yolları ile karşımıza çıkan yumurtanın haşlanması ise özellikle istenilen kayısı kıvamı oluşumu içi kaç dk kaynatılacağı. Bu tarafından baktığınız zaman yumurta haşlanması süresi değiştikçe kıvamı da değişiklik gösteriyor.

Hangi Yumurta Kaç Dakika Kaynatılır?

Yumurtanın haşlama süresi kadar ne yumurtası olduğu da önemli bir husus. Farklı kanatgillerin yumurtaları büyüklüğüne göre de farklı kaynama zamanı ile istenilen kıvama ulaşıyor. Sağlıklı beslenmek adına organik yumurta arayışında olan kişilerin yüksek protein ve besin kaynağının karşılamak için en sağlıklı yöntemi ile pişirmekte önemli. Nitekim bu aşamada yumurtanın proteini de kayıp yaşayabilir. Yaşam önemli.

Yumurtanın Kolay Soyulması İçin Tuz Atın

Kayısı kıvamında yumurta haşlayabilmek için bazı kesimler yumurta pişirme makineleri alsa da; geleneksel yöntemlerde pişirilen yumurtanın tadı kadar olmuyor. Burada haşlayacağınız tencere veya kaba suyu koyduktan sonra bazı kesimler yumurtanın kolay soyulması için suya bir miktarda tuz atıyor. Atılan tuz miktarı ise suyun kaynama süresini geciktireceği için yumurta haşlama süresi de uzamış oluyor. Bu durumda istediğiniz kıvamdan uzak bir yumurta yemek zorunda kalabilirsiniz.

Yumurta Ne Kadar Kaynatılmalı?

Yumurtanın en doğru kıvama ulaşması için aslında kaynamış su içerisine yumurtayı koyarak süresi ile kaynatan bazı kesimlerde bulunuyor. Ancak burada kaynamış suya aniden giren yumurtanın da tadında değişiklik yaşanabilir ve yumurta çatlayabilir.

  • Rafadan yumurta yumuşak yumurtalar için 2-3 dakika kaynatın.
  • Kayısı kıvamı yumurta için 4 dakika
  • Orta pişmiş yumurtalar için 5-6 dakika
  • Katı yumurta isteyenler 7-8 dakika

Yumurtanızı kıvamında tüketebilmek için bu süreleri suyun kaynama süresinde sonra tutmanız gerekiyor. Bu süre sonrasında sıcak sudan çıkarsanız dahi kendi sıcaklığı ile pişmeye devam eden yumurtanın kıvamında kalabilmesi için soğuk suya tutmak ta önemli. Bu aşamadan sonra istenilen kıvama gelen yumurtanızı tüketebilirsiniz.

Uzaktan bakınca çok basit gibi görünse de yumurta haşlama da meziyet istiyor. Bu mana da yumurtanın büyüklüğü, haşlanacak kabın büyüklüğü, su miktarı, yumurta sayısı gibi hususlara pişirme süresi de eklenince kafa karışıklığına neden oluyor. Burada ateşin basıncı bile önemli ki istenilen kayısı kıvamına gelen yumurta ayırt edilemiyor.

12 Dakikadan Fazla Kaynatmayın

Yumurtanın proteinin kaybolmaması ve sağlık açısından en iyi kıvamda tüketilmesi gerekiyor. Bu nedenle de uzmanlar yumurta haşlama süresinin 12 dakikadan fazla olmaması üzerinde duruyor. Bu süre sonrası haşlanan yumurtada renk değişikliğini de görüyorsunuz. Uzun süre haşlanmış yumurtanın pH etkisi ile proteini ve besleyici değeri azalıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
Önceki yazıyı okuyun:
182 Nerenin Telefonu, Arama Ücretli mi Ne Kadar?

Sizin arayacağınız gibi182 numaralı telefon hattından aranabilirsiniz de. Burada ihtiyaç olması halinde kişi 182 hattını arama yoluna giderken, kulaktan dolma...

Kapat