Kirayı Elden Ödemenin Cezası ( İş yeri, Konut Kiraları)

  • 03 Ocak 2025
  • 46 kez görüntülendi.
Kirayı Elden Ödemenin Cezası ( İş yeri, Konut Kiraları)

Geçmiş dönemde kira ödemeleri için bir yaptırımın olmaması beraberinde bazı olumsuzlukları getirdi. Bu anlamda en önemli husus kayıt dışı gelirlerinin ortaya konulamaması idi. Konut ve iş yeri kiralarında uyuşmazlıkların yaşanması ile açılan davalarda da ayrı bir sorun olarak ortaya çıkan bu durum adına atılan adımlar bir anlamda mahkemeleri de rahatlattı.

Özellikle elden verilen kira ücretleri günümüzde halen sorun olmaya devam ediyor. Kirasını elden veren kiracıların bu aşamada mağduriyetleri söz konusu oldu. Hatta son yıllarda yüksek enflasyon ve artan kira fiyatları nedeniyle birçok husus ele alındı. Ekonomiye yön veren devletin eliyle atılan adımlar ile emlak sektöründe kira sözleşmeleri, kira ödemeleri belli bir düzene konuldu.

Kiracı ve kirayı koruyan hususlar olarak atılan adımlar neticesinde halen bu duruma ayak uyduramayan ev sahibi ve kiracılara ise ceza söz konusu. Vergi Usul cezası olarak kesilen bu idari yaptırımlar kira bedelinin yüzde 5’i olarak uygulanıyor. Bu ceza hem kiracıya hem kiralayana kesiliyor. Böylelikle aylık 10 bin lira olan bir kira için elden ödeme cezası 500 TL oluyor. Bunu yıllık olarak hesapladığınızda 6 bin lira ceza söz konusu. Bununla birlikte kesilen ceza için 5 bin TL’den az olmama kuralı getirildi. Örnekle kira ücretine göre kesilebilecek aylık ceza miktarları şu şekilde;

  • 10 bin TL için 500 TL
  • 50 bin TL için 2.500 TL
  • 100 Bin TL için 5000 TL

Yıllık olarak hesaplandığında ise şu şekildedir;

  • 000 TL için 6.000 TL
  • 000 TL için 30.000 TL
  • 200.000 TL için 60.000 TL
Kirayı Elden Ödemenin Cezası ( İş yeri, Konut Kiraları)

Kirayı Elden Ödemenin Cezası ( İş yeri, Konut Kiraları)

Elden Kira Ödemelerinde Limit Ne Kadar?

Kira ödemelerinde bankadan ya da PTT kanalıyla yapılması için ise limit bulunuyor. Ancak bu limit 500 TL olarak belirlenmiş durumda. İş yeri kiralarında ise limit bulunmuyor. 1 TL kira dahi olsa bunu banka ve PTT yoluyla yapmanız zorunlu. Aksi takdirde cezalar söz konusu oluyor.

Kiracılar ödeyecekleri ücretleri elden yapıyorsa mutlaka bir dayanağı olmalıdır. Bir makbuz ya da belge gibi. Hatta bu dayanak belge üzerinde kira yazmalı ve hangi aya ait olduğu dahi ayrıntılı bir şekilde ele alınmalıdır. Aksi takdirde kirayı ödediğinizi kanıtlayamazsınız. Öyle ki Yargıtay kararlarına göre bu durumu tanıkla dahi ispat etmeniz mümkün değildir. Aksi takdirde ödediğiniz kira ücretlerini kanıtlayamadığınız için ayrıca icraya maruz kalabilir hatta evden tahliye edilebilirsiniz.

Bazı ev sahipleri senet karşılığı evini kiraya vermektedir. Bu da yanlış bir durumdur. Senetle dahi ödeme yapılsa kontrat imzalanması ve vergi beyanında bulunulması gerekmektedir. Aksi takdirde yine idari para cezaları ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Kira ilişkisinde uyuşmazlık halinde iki taraf da ihbarda bulunabilir. Bu durumda iki tarafta cezayla karşı karşıya kalır. Aynı durum günlük ve haftalık kiralamalarda da söz konusudur. Bu anlamda devlet 2019 yılında attığı adım ile günlük ve haftalık işlemler için ödemenin banka ve PTT yoluyla yapılmasını zorunlu kıldı.

Okunmalı : Konut Kredisi Faizleri Ne Kadar Düştü?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ