Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Emlak
  4. »
  5. Konut Kredisinde Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Konut Kredisinde Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Aydin Duran Aydin Duran -
180 0

Kredi ürünlerinin tahsis edilmesinde bankalar ticari gelirlerini dikkate alarak kişilere hayat sigortası yaptırmaya zorluyorlar. Kendi kazançları için kendi bünyesinde oluşturduğu ortağı konumundaki sigorta şirketi tarafından verilen konut kredisine istinaden yapılan hayat sigortaları söz konusu.

Konut kredilerine istinaden poliçelendirilen hayat sigorta bedeli krediyi kullanan kişinin yaşı ve cinsiyetine göre değişiklik gösteriyor. Bunun için net bir rakam söylemek çok zor. Ayrıca bu tutarın belirlenmesinde çekilen kredi tutarı da önem arz ediyor.

Tüketici Yasası Noktayı Koydu

2014 yılında çıkarılan 4077 sayılı yasa ile bankacılık sektörünün tüketicilerden yapacağı kesintiler ve alabilecekleri masraflar hakkında önemli bir adım atıldı. Çünkü u anlamda bankalar aldıkları masrafları ve tutarlarını belirlerken yasadaki açıklıktan deyim yerindeyse faydalanıyorlardı. Şeffaf bir kesinti listesi ve ne kadar kullanılabileceğine dair yasal dayanağın olmaması tüketicileri mağdur ederken Tüketici Hakem Heyetlerinin iş yükünün artmasına neden oldu. Buradaki mağduriyetler ve iş yükü yeni çıkarılan Tüketici Kanunu ile netlik kazandı ki burada konut kredisi alımında Hayat Sigortası yaptırılmasında yasal bir zorunluluk bulunmuyor. Yani konut kredisi alırken kendinize hayat sigortası yaptırmak zorunda değilsiniz.

Hayat Sigortası Poliçenizi İnceleyin

Hayat Sigortası yaptırılması sonucu alınan konut kredileri ödemesi yapılması esnasında hayatını yitiren kişinin o yılki yaptığı ödemeler kişinin yasal mirasçılarına iade edilirken, sonraki yıllarda ödenmesi gereken taksitlerde sigorta şirketi tarafından ödeniyor. Yasal olarak olması gereken husus bu. Fakat bankalar türlü yollara başvurarak bu durumda ödenmesini önünü geçmek adına bazı adımlar atıyor. Bir bakıma sigorta poliçesine istinaden yapması gereken ödemelerden kaçınıyor. Bunun için yapılan sözleşmede belirtilen hususları kendi açısından değerlendirerek gerekirse yasal yollara başvurarak ödemekten imtina ediyorlar. Bunun için alınan konut kredisine istinaden yapılan Hayat Sigortası Poliçesinde belirtilen hususların krediyi alan kişiler tarafından iyi değerlendirilmesi, iyi tartılması ve dikkatlice okunulması gerekir. Bu protokolde belirtilen hususlar açıktır ve sayfalar dolusu olduğu için kredi kullanımı esnasında krediyi alan kişiler bunu okumak yerine sadece imza atmayı tercih ederler. Bu durumda ileride kişinin mirasçılarına yansıyacaktır ve maddi olarak mağduriyet yaşayabileceklerdir.

Bankalar Hayat Sigortasında Psikolojik Baskı Yapıyor

Konut kredisi alımında hayat sigortası yaptırmak zorunlu olmasa da, bankalar bu işlem için psikolojik baskı yoluna gidebiliyor. Bunun nasıl olacağına dair bir sorunuz varsa şu şekilde cevaplayalım. Konut kredisi kullanımında farklı bankalar üzerinden kredi faiz oranları hakkında bilgi edinmişsinizdir. Burada bankalar arasında yaşanan 0,01 oranındaki faiz bile sonuçta yüklü tutarlara neden olabilir. Bu tutarları hesaplarken bankalarda hayat sigortası yaptırılması halinde daha düşük faiz oranı teklif 01derler. Bu oranlardan kullanmak istiyorsanız bu poliçeyi de yaptırmak zorundasınız tarzında bir yaklaşımda bulunurlar. Bu durumda tüketicilerde faiz oyunu ve baskısı ile bu durumu kabul etmek zorunda kalırlar.

Her Yıl Hayat Sigortası Yenileniyor

Yapılan Konut Kredisi Hayat Sigortaları her yıl yenilenmek zorunda. Poliçe bedeli kredi alımında peşin olarak yapılabiliyorken aynı zamanda yılda bir ödemeli olarak yapılabiliyor. Yıl sonunda yenileme yapmak istemezseniz bunu bankaya dilekçe ile başvurmalısınız. Başvuru yapmadığınız zaman banka otomatik olarak hesabınızdan kesinti yapıyor ve bu sigorta poliçesinin ücretini tahsil ediyor. Ek hesabınız bulunuyorsa buradaki paralar ile de sigorta yapılabiliyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma