Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Krediler
  4. »
  5. Kredi Faizleri Ne Zaman Düşer?

Kredi Faizleri Ne Zaman Düşer?

Aydin Duran Aydin Duran -
215 0

Uzun zamandır kredi faizlerini düşürme çalışması yapan hükümet sene başında bu anlamda ilk adımını banka yetkililerini toparlaması ile oldu. Toplantı sonrasında çıkan kararlarda faiz indirimine gidilmesi kararı çıkmış olsa da geride kalan süre içerisinde alınan erken seçim kararı faiz indirimini arka plana attı. Seçim öncesi yapılan açıklamalar kredi faizleri ne zaman düşecek sorusunu beraberinde getirdi.

Kredi faiz oranlarıyla ilgilenen kesim elbette krediye ihtiyacı olan gerçek ve tüzel kişilikler. Enflasyon ve işsizlik rakamları ile mevduat faizlerinin artması beraberinde kredi faizlerinin de artması anlamına geliyor. Artan faizler irili ufaklı bir çok kişiliğin yatırım yapmasının önüne geçerken yapılmayan yatırılar işsizliğin artmasına neden oluyor.

Özetle kredi faiz oranlarının düşmesi için ekonomideki daralmanın önüne geçilmesi ve piyasaların tam randımanla çalışmaya başlaması gerekir. Ne zaman ki refah ekonomi için atılan adımlardan sonuç alınmaya başlarsa faiz indirimleri de kendini gösterecektir. Atılacak adımlar kredi faizleri ne zaman düşecek sorusunun en büyük cevabı olacak.

Ani ve hızlı yükselen faiz oranları için Merkez Bankasınca önemli adımlar atıldı ve bu adımlara hükümet de gerekli desteği verdi. Bu destekler neticesinde olması gereken tutarlara doğru inmeye başlayan faiz oranları zaman içesinde gerekli yerlerde olacaktır. İhtiyaç kredisi kullanacak kişiler için hazırlamış olduğumuz ihtiyaç kredisi önerileri başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Son 6 Yılın Zirvesinde

Kredi arayışında olanların şu an beklemeye aldıkları kredilerin faizleri son altı yılın en yüksek seviyesine kadar çıkmış durumda. Ekonomik olarak hem büyümeyi, hem gelişmeyi engelleyen bu durum karşısında nakit çekilen ihtiyaç kredilerinin maliyetleri çekilen tutarın yüzde 20 oranına, taşıt kredilerinde ise yüzde 15 oranına tekabül ederken konut kredilerinde ise yaklaşık yüzde 13 gibi bir orana ulaşıyor. Bu oranlar tüketicilere olumsuz yansırken, aynı zamanda kredi pazarı da durmuş durumda ve finans kuruluşları da bu durumdan şikayetçi diyebiliriz.

Yıl içerisinde faizlerin artışı konusunda uzman yorumları bulunuyor olsa da bu artışlara imkan vermeyen uzmanların da artan faizler karşısında şaşırdığını söyleyebiliriz. En ciddi sorun ise Konut kredisi faizleri üzerinden görülüyordu ki, daralan emlak piyasasını rahatlatmak adına hükümet tarafından atılan adım ile devlet bankaları konut kredisi faizlerini yüzde 1 bandının altına indirdi. Tapu harcı ile yapılan iyileştirme kısa soluklu olsa da, konut piyasasını rahatlatmış görünüyor.

Faizler Düşecek mi?

Hükümet tarafından ekonominin önünü tıkadığı kredi faizlerinin düşürülmesi gerektiği Merkez Bankasına daha öncede bir çok kez dile getirildi. Elbette mevcut faiz oranlarında zaman zaman indirime gidilecek. Fakat bu indirimin sağlanması için siyasi otoritenin oturması ve Türkiye adına bir çok gelişmenin yerini istikrara bırakması gerekiyor. Ekonomiye olan güven arttıkça faizlerde düşecek ve ekonomik gelişmeler rayına girecektir.

Faizlerin düşmesine etki edecek en önemli faktör sıcak para girişi. Türkiye’ye yurt girecek olan sıcak para, yatırımların artması faizin inmesi anlamına geliyor. Zira dış yatırımcı şu an Türkiye’de gelişen olaylar nedeniyle bütün parasını çekmiş durumda. Sıcak para gelişi ile birlikte enflasyonun da düşeceğini söylersek bu durumda yanlış olmaz. Bu işlemin neticesi de döviz kurlarının özellikle Dolar TL seviyelerin de düşmesi gerçekleştirilmiş olur.

Bütçe Açığı ve Cari Açığın Faizlerdeki Etkisi

Ülke olarak gelirinizden fazlasını harcama yaparken bu fazlalığı krediler ile karşılıyorsanız faizlerin inmesini beklemek yanlış olur. Oluşan bütçe açığı beraberinde faizin artmasını getiriyor. Yani borçlanma faiz artırımını getiriyor. Bu nedenle kazançtan fazla harcama her bütçeye zarar demek.

Mevduat faizlerinin yüksek olması ile tüketiciler bütün yatırımlarını bankalara yatırma yoluna gidiyor. Son dönemde yüzde 14,5 seviyelerinde seyir eden mevduat faizleri her bankacılık ürünü faizini de yüksek noktalara öteliyor. Bu nedenle kuruluşundan bu yana 60 yıl gibi bir süre geçen Bankalar Birliğinin yaptığı toplantıya Başbakan Yıldırım’da katıldı ve bankalardan faiz indirimi konusunda söz almıştı.

Faizin yükselmesine neden olan bir başka neden de, bütçede gelişen açık beraberinde oluşan Cari açık ve dış borçları da ekonomiye kaynak bulma çabasına itiyor.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma