Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Krediler
  4. »
  5. Kredi Tahsis Ücreti  Yasal mı Neden Kesilir?

Kredi Tahsis Ücreti  Yasal mı Neden Kesilir?

Aydin Duran Aydin Duran -
147 0

Önceki yıllarda bankalardan alınan kredi ürünleri için türlü isimler altında masraf ödemesi yapmakla yükümlüydük. Fakat bu yükümlülük tüm Türkiye’de Tüketici Hakem Heyetlerinde yoğunluğa neden olmakla birlikte mağdur edilen milyonlarca tüketicinin talepleri yeni bir düzenlemeye gidilmesine neden oldu. Bu düzenleme neticesinde bankalar kendilerini masraf kesintilerini yapmakta sınırlama içerisinde buldu. Zira Bu masraflar içerisinde bulunan Kredi Tahsis ücreti yasal mı?

 Ekim 2014 tarihinde çıkarılması ile Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik hükümleri gereği bankaların tüketicilerden keseceği masraflara bir şeffaflık getirildi. Alınan kredi karşısında tahsis edilen dosya masrafı, işlem tesis ücreti, istihbarat ücreti, kredi açılış ücreti, kredi kullandırım ücreti, kredi komisyonu gibi onlarca kalem masraf kesintisinin yolu kapatıldı ki, tüketicilerde rahat bir nefes aldı. Bunlara rağmen bankaların alabilecekleri masraflarda netlik kazandı. Bu masraflarda bir tanesi de Kredi Tahsis Ücreti. Artık finans kuruluşları verecekleri taşıt, tüketici ve konut kedileri için verdikleri tutar üzerinden hesaplanan Kredi Tahsis ücreti masrafı alabiliyorlar.

Masrafları Hakem Heyetlerine Başvurarak Alıyorsunuz

2014 yılında çıkarılan bu yönetmelik öncesinde bankalardan alınan günümüz itibariyle son 10 yıllık kredi ürünleri için kesilen masrafların geri alabiliyorsunuz. Elbette gerekli adımları atarsanız. Zira bu adımı atacağınız yerler hakem heyetleri. Hakem heyetleri İllerde Valilik bünyesinde, ilçelerde ise Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteriyor. Buralara vereceğiniz dilekçe ve masraf kesintisi yapıldığına dair dayanak belgeleriniz ile yapacağınız başvurular neticesinde çıkan kararlar sizin bu masrafları alabilme yolunu açıyor. Çıkan kararlara rağmen bankalar bu kararlara uymayabilir. Bu durumda yapacağınız işlem bankayı icraya vermektir. Ödemediğiniz borçlar için sizlere haciz yollayan bankalara sizlerde hiç esirgemeyin ve icraya verin. Bunun için kararın bankaya tebliğ tarihini bilmelisiniz ve tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük süre içinde bankanın itiraz davası açıp açmadığı kontrol edilmelidir.

Kredi Tahsis Ücretinin Kesinti Oranı Ne Kadar?

Yeni düzenleme sonrasında netlik kazanan kesintiler Tüketici Hakem Heyetlerinin elini rahatlattı.  Kredi tahsis ücretlerinin kesilebilmesinin yolu açılırken ne kadar kesileceği de belli oldu ki, farklı rakamların önüne geçildi. Alacağınız kredi tutarının binde beşi oranında kesilen Kredi Tahsis Ücretleri yasal hale getirildi. Bu durumda 100 bin lira kredi için 500 Lira, 50 bin lira için 250 Lira, 10 bin lira kredi için ise 50 lira masraf ödemesi yapmakla yükümlüsünüz.

Fazla Kesinti Uygulanırsa

Alacağınız krediler üzerinden fazla tutarların kesilmesinin önüne geçilmiş olsa da, bankalardan farklı bir hareket geldiğini düşünebilirsiniz. Zira tüketicilerin genel olarak bankalara karşı güvenleri zedelenmiştir. Fakat bu durum öyle kolay değil. Çünkü yapılan hatalar neticesinde bankalar ciddi oranlarda ceza yaptırımları ile karşı karşıya kalıyorlar. Yine de fazla kesintiden şikayetçiyseniz bunun için hakem heyetlerine başvurabilirsiniz. Yada şikayet amaçlı Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumuna (BBDK) başvurma hakkınızda bulunuyor.

Kısaca finans kuruluşlarından alacağınız her türlü kredinin tutarının binde beşi oranında Kredi Tahsis Ücreti Kesilmesi yasal haline getirildi. Bu tutarı ödemekle yükümlüsünüz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma