Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Finansal Sorunlar
  4. »
  5. Kredi Tahsisi Ücretinin İadesi Mümkün mü?

Kredi Tahsisi Ücretinin İadesi Mümkün mü?

Aydin Duran Aydin Duran -
159 0

Bankalar müşterilerine sundukları hizmetler için ek ücretler tahsis edebiliyor. Bu ücretlerin tahsisi ve miktarı gibi hususlarda ise BDDK kararları ve Finansal açıdan bankaların alabilecekleri ücretleri düzenleyen yasa ve yönetmelikleriz etkili. Gerçek ve tüzel kişilikler bankadan aldıkları krediler için ek ücret olarak kredi tahsis ücreti ödemekle yükümlü. Bu ücretin banka tarafından alınmasında kırtasiye ve iş gücü gibi harcamalar etkili olsa da yasal olarak alınmasının önü açık. Kredi kullanan kişiler ise kendisinden kesilen bu ücreti geri alabilir miyim sorusunu soruyor.

Kısaca cevaplamak gerekirse; 2014 yılında çıkarılan Tüketici Yasası bankaların tüketiciden alacağı masraflara şeffaflık kazandırdı ve bu anlamda hangi masrafı maksimum hangi oranda kesebileceğine karar kıldı. Bu nedenle bu tarihten sonra sizden alınan kredi tahsis ücreti ve dosya masrafı gibi masrafların iadesi de söz konusu değil.

Bankalar Binde 5 Oranında Tahsis Ücreti Kesiyor

Bankalar yasal olarak kredi kullanan müşterilerden kredi tahsisi ile birlikte alınan kredi miktarının binde beşi oranında kredi tahsis ücreti tahsil etmektedir. Bu rakam binde beşi geçemediği gibi daha düşük tutarda alınması ya da hiç alınmaması gibi hususlar tamamen bankaların kendisine kalmış durumda. Nitekim bu ücretin tahsisi ile ilgili farklı kampanyalar düzenleyen bankalarda mevcut. Diğer taraftan enpara dijital bankacılık ürünü kimseden bu ücreti de tahsil etmiyor. Bu nedenle kredi alımı için alternatifleriniz arasında QNB Finansbank’ın ortağı konumundaki Enpara değerlendirilebilir.

Bankalar Neden Kredi Tahsis Ücreti Kesiyor

Bankalardan alacağınız taşıt, konut ve tüketici kredileri için kredi tahsis ücreti ödenmesinde bankanın bahanesi müşteri temsilcisi ile iş gücü, kâğıt ve evraklar ile kırtasiye giderleri olarak gösteriliyor. Geçmiş dönemlerde bu masraf için bankalar farklı isimler altında tüketiciden farklı miktarlarda ücret alımına gidiyordu.  Nitekim bunun adına direk dosya masrafı denildiğinden bahsetmek mümkün. Ancak bunun yanında kredi istihbarat ücreti gibi yaklaşık 20 farklı kalemden ücret alınması tüketicileri zor durumda bıraktı. Bu aşamada tüketicinin bankalara ödediği bu ücretlerin geri alınabilmesi için İl ve İlçelerde kurulan Tüketici Hakem Heyetleri bankacılık ürünleri nedeniyle başvuruları almaya başladı. Tüketici hakkını aramak adına yaptığı bu başvurular sonrası bankalardan alacağını tahsil etme yoluna gitti ki kişi son 10 yıl boyunca almış olduğu kredilerden yapılan kesintiler için de başvurularını yoğunlaştırdı. Bu nedenle de hakem heyetlerinde bir yoğunluk yaşandı.

2014 Banka Masraflarında Milat Oldu

2014 yılında Tüketici Kanununda yapılan yeni düzenleme ile vatandaşların ve hakem heyetlerinin derin bir nefes aldığını belirtmek mümkün. Sebebi ise burada çıkarılan Finansal Açıdan Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği bankaların alacağı masraflara bir şeffaflık getirdi. Yapılan kesintilerin iptali ile konut, taşıt ve tüketici kredilerinden kredi tahsis ücreti alınmasının yolu açıldı ki burada bir sınırlama koyulması da vatandaşı rahatlatan bir husus oldu. Çünkü geçmiş dönemlerde bankalar krediler için aldıkları masrafların adı bir yana miktarı ile de tutarsızlık yaşadığı belgeleri ile ortadaydı.

Son 10 Yıllık Başvurular İnceleniyor

Tüketici hakem heyetlerine son 10 yıl içerisinde sizden alınan dosya masrafı vb. isimle alınan ücretlerin 2014 yılı öncesi olması kaydıyla başvuru sonrası alınabiliyor. Ancak burada piyasadaki yanlış bilgi kirliliği nedeniyle tüketiciler de bankaya ödedikleri masrafları geri alabilir miyim sorusunu soruyor. Bankalara krediler karşılığı ödediğiniz kredi tahsis ücreti binde beş oranı ile sınırlıdır ve bu rakamın üzerinde banka sizden para kesmişse bu oranı alabilirken kredi tahsis ücretinin tamamını almanız söz konusu değildir. Burada banka bu ücreti yasal hakkı ile keser. Bu nedenle de hakem heyetlerine başvuru yapmış olsanız dahi reddedilir.

Kredi Tahsis Ücreti Ne Kadar?

Burada alacağınız kredi miktarı önem arz eder. Çünkü bu miktarın binde beşi oranında bir kesinti ile karşılaşırsınız. Bu manada 10 bin lira kredi için 50 TL, 20 Bin lira kredi için 100 TL, 50 Bin Lira kredi için 250 TL ve 100 bin lira kredi için ise 500 TL kredi tahsis ücreti ödemek zorunda kalırsınız.

Haksız Şart İle Geri Alınması Mümkün

Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri başvurunuzun kabul edilmesi halinde bankalardan alınan bu ücretin iadesi söz konusu. Hazır sözleşmelere dayandırıldığı, sözleşmelerde yazı puntolarının rakamlarına varana kadar tüketiciye gösterilmediği, matbu sözleşmeler ile kredi tahsisi yapıldığı, sayfalar dolusu sözleşmenin tüketicilere verilmediği ve okunmasına izin verilmediği gibi hususları göz ardı ederek haksız şart olarak tayin eder. Bu şarta dayandırarak ta tüketiciden alınan dosya masrafı gibi hukuk dışı ücretlerin iade edilmesini ister.

Hakem Heyetleri Başvuruyu Kabul Etmeyebilir

Güncel olarak bakıldığında Tüketici Hakem Heyetleri alınan kredi tahsis ücreti ve dosya masrafı gibi ücretlerin başvurusunu kabul etmezler. Ancak krediyi kullanan kişiler de bunu hakkı olarak Tüketici Mahkemelerine taşıyabilir. Fakat sizden alınan kredi tahsis ücreti binde beşi oranından daha fazla ise bu fazlalığın geri iadesi için ikametinizin bulunduğu hakem heyetine başvuru yapabilirsiniz.

Bankalar ile yaşadığınız finansal sorunlar ve ücretleri ile hakem heyetine başvuru yapabileceğiniz hususlarda merak ettiklerinizi lütfen aşağıdaki yorumlar bölümüne yazın. Burada sizlere en doğru bilgileri en kısa sürede vermeye çalışacağım.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma