Küresel Ekonomi, Piyasalarda Bugün

  • 20 Kasım 2024
  • 190 kez görüntülendi.
Küresel Ekonomi, Piyasalarda Bugün

Küresel ekonomideki haberler bugünün başlıca takip edilenleri olurken piyasalar özellikle BİST piyasası yakından incelenmeye devam ediyor.

BİST 100 geçtiğimiz günü yüzde 1,73 değer kaybı sonrası 9.232,90 puanla kapatmıştı. Bugün ise 9.272,75 puanla başladı. Küresel çapta ele alındığında uluslararası haberler piyasalara yön veriyor. Bu anlamda günün haberleri borsada yön açısından önemli. FED üyesi Schmid büyük bütçe açıklarının enflasyona neden olmayacağını bunu FED’in engelleyeceğini açıkladı. Fakat bu durum daha yüksek faiz oranları anlamına gelebilir.

Bununla birlikte Japonya Merkez Bankası’nın gelecek ay faiz oranlarında artışa gitmeyi hedefliyor. Norveç’li Equinor Şirketi ise bölgenin en büyük petrol sahası Johan Sverdrup sahasında üretime geri döndü. Geçtiğimiz günden itibaren üretim kapasitesinin 2/3 oranını hedefliyor.

Rusya’dan Nükleer Savaş Kartı

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş yeni bir boyut kazandı. Zira Putin Nükleer silahların daha geniş kullanımına izin veren bir kararname imzaladı. Ukrayna ordusu ABD yapımı ATACMS füzeleriyle ilk kez Rus topraklarına saldırdı. Rusya Nükleer savaş kartını oynasa da böyle bir şeyin olması beklenmiyor.  Ancak Rus Rublesi dolar karşısında 100 seviyesinin altına düştü.

Yurt dışında Avro Bölgesi’nde ekim ayı için yıllık enflasyon %2 olarak teyit edildi. ABD’de ekim ayındaki konut başlangıçları, bir önceki aya göre %3,1 oranında azaldı. Böylelikle yıllık 1,31 mn seviyesine geriledi. Aynı dönemde inşaat izinleri, 1,41 mn seviyesine indi. Bugün içeride önemli bir veri akışı bulunmuyor. Yurt dışında ise Almanya’da ÜFE ve İngiltere’de TÜFE açıklanırken, AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek.

Bu sabah Asya borsalarında karışık bir görünüm var. Vadeli piyasalar ise hafif artıda seyrediyor. Endeksin bugüne yatay başlamasını bekliyoruz. Endeksin tekrar 9.300 seviyesini aşabilir. Bu durumda 9.450 – 9.500 bölgesi endeksin hedef aralığı olarak takip edilmelidir. Olası gerilemelerde ise 9.000 seviyesi endeksin destek seviyesi olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ