Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Emlak
  4. »
  5. Poliüretan Nerelerde Kullanılır?

Poliüretan Nerelerde Kullanılır?

Aydin Duran Aydin Duran -
167 0

Sosyal medya ve yapı reklamlarında karşımıza çıkan poliüretan aslında hayatımın her bir noktasına farklı şekillerde çoktan girmiş durumda. Kişinin yaşamını idame ettirmesinde bir çok kolaylığı sağlayan poliüretan gelecekteki yerini çok daha sağlam bir yapıyla garantiye alıyor. Nitekim endüstrinin bir çok dalında kullanılması ihtiyacın daha çok olmasına neden. Dilerseniz poliüretan nedir? Nerelerde kullanılır? Kalıplama ve döküm için poliüretan Reçine gibi başlıkların hepsine beraber ayrıntılarıyla bakalım.

Poliüretanın Geçmişi

Poliüretanın ilk telaffuz edilmeye başlandığı yıl ilk sentezlemenin yapıldığı 1937. Bu tarihte Alman bilim adamı Otto Bayer bu maddenin oluşumundaki ilk malzemelerin ikisi olan diol ve diizosiyanat reaksiyonunu sentezledi. 1947 de sert köpük hali 1953 yılında ise yumuşak hali ile devamı geldi. 1957 sonrası ise ABD de yapılan çalışmalar ile teknolojinin sayesinde yapı sektörü başta olmak üzere hayatımızın her noktasında yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor.

Poliüretanın elde edilmesinde izosiyanatin, daimin veya dikarboksilli ve diol gibi bileşenlerin tepki etmesi ile oluşan bir yapı malzemesidir. Açıklamalarda ise organik üniteler zincirinin meydana getirdiği polimerdir denilmektedir. Kişiye yabancı gelen bu kelimeler poliüretan ile üretilen ve kullandığımız ürünlerin hangileri olduğunun merakını beraberinde getiriyor. Burada sizlerin daha iyi anlamanıza yardımcı olabilecek husus alında neleri kullandığımız.

Poliüretandan Üretilen Malzemeler

İnsanoğlu başta dekoratif ürünlerin tasarlanması olmak üzere günlük olarak kullandığı ayakkabı ve tabanlıkları, trafik işaretleri, ısıtıcı ve soğutucu izolasyon ürünü, otomotiv, mobilya sektörü, suni deri yapımı gibi bir çok endüstrinin içerisinde poliüretana ulaşmanız mümkün. En çok ta karşımıza köpük olarak çıkıyor diyebiliriz. Bu nedenle de inşaat yapımında en çok kullanılan malzeme olarak seçilir. Nitekim evlerin ısı ve soğuğa karşı yalıtımı, ses yalıtımı başlıca kullanılan hususlar arasında. İnşaatta boşluk doldurma olarak ta kullanılması binaların boşta kalan yerlerini doldurmak, çatlakları kapatmak, kapı ile pencereleri sıkıştırma ve tutturtmak gibi hususlar öncü olmuş. Hava ve ısı ile ses geçirmemesi nedeniyle yalıtım malzemesi olarak kullandığımız poliüretan evlerimizi kışın sıcak yazları ise serin yapmakta çok faydalı bir endüstriyel ürün niteliğinde.

Poliüretanın Kullanım Alanları

Buzdolabı ile derin dondurucuların yalıtımında, otomotiv sektörünün koltuk, direksiyon, tekerlek ile koltuklarının üretiminde, bilgisayar gibi ekipmanların su altı kablolarında, gemicilik sektöründe sandviç sistem panellerinde, hastanelerin ameliyat masaları, hastane yatağı, paketleme yapmada ve yapıştırıcılar ile zemin kaplamalarında poliüretan kullanılır.

Poliüretanın Yangın Engelleme Özelliği Bulunuyor

Elbette inşaatların ısı ve ses yalıtımı kadar yangına karşı da korunaklı olması bizlerin hayatı açısından önem arz ediyor. Bu aşamada hava geçirmemesi nedeniyle yangının büyümesi ve ilerlemesine de engel olan poliüretan yüksek sıcak erimez. Bu durum yangına karşı daha etkili dirençli olduğu anlamına geliyor. Ancak özellikle yangına karşı etkili olan poliüretan özelliği kullanılması çok daha faydalı olan bir husustur.

Kalıplama ve Döküm için Poliüretan Reçine

Özel dolguları ve poliol karışımı ile hızlı yapılanan ve darbeler ile ısı direncinin yüksek olduğu komponentli döküm reçinesi olarak poliüretan kullanılmaktadır. Farklı marka ve modellerde bir çok ürüne rastlamak mümkündür. Kalıp olarak kullanılması için düşük yoğunluğa sahiptir ve şişme yapmayan ürünler tercih edilir. Bu tür poliüretan reçine özellikle mobilya ve otomotiv endüstrisinde kullanılmaktadır. Oymalı desenli parçalar ile ayna çerçevesi gibi dekoratif görsel objelerin üretimi için tercih edilmektedir. Vida tutma özelliği, ahşap işleyebileceğiniz makineler ile kullanılabilir olması, açık kalıplara dökülüyor olması  ile avantaj sağlar. Ayrıca ısı direnci de beklenilenin üstündedir diyebiliriz.

Epoksi Poliüretan Çatlak Enjeksiyonu

İnşaat alanında çok tercih edilen poliüretan binalardaki bir çok çatlağında kapatılmasında kullanılıyor. Binanın dinamik ve statik çatlakları, taşıyıcı konumundaki yapılardaki çatlaklar, nemli ve kuru çatlaklar ile sıvalardaki zamanla binanın oturması ile oluşan çatlaklar söz konusudur. İnşaatlarda içine su alan çatlaklar binanın betonarmesine zarar verir ve tahrip eder. Özellikle su deposu olarak kullanılan, havuzlarda kullanıma uygun olarak poliüretan çatlak enjeksiyonu kullanılabilir. Yapı malzemeleri satışı yapan her firma mutlaka poliüretan ve epoksi esaslı olarak kullanıma uygun enjeksiyon reçinesi hizmeti vermektedir.

Poliüretanın Özellikleri

Kullanılan ve enjekte edilen poliüretan derzsiz olarak tek parça halinde uygulanır ve esnekliği ön plana çıkar. Temizliği kolaydır ve nem ile suyu tutar sızdırmaz. İyi bir yalıtım malzemesi olarak kullanılması uzun ömürlü ve ekonomik olmasından dolayı tercih edilir. Yüksek basınca dirençlidir. Kullanılacak yere göre sıvı ve katı olarak kullanılabilir.

İmalat sektörünün özellikle emlak inşaat sektörünün her biriminde özellikle ısı ve ses yalıtımı için kullanılan poliüretan yapı endüstrisinin en çok tercih edilen kimyasal ürünü.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma