Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Finansal Sorunlar
  4. »
  5. Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Aydin Duran Aydin Duran -
230 0
Senet borcu ödenmezse ne olur

Senet borcunu ifa edemeyen kişilerin sorguladı senet borcu ödenmezse ne olur sorusunun cevabı hukuki olarak belli aşamalardan geçmesi ile netlik kazanır.

Günümüzde her ne kadar borçlanma yolu kredi kartları ile yapılıyor olsa da, geçmişten günümüze gelen her kırtasiyeden temin edebildiğimiz kağıt parçaları olan senetler sayesinde de borçlanma yoluna gidebiliyoruz. Burada borcun oluştuğuna dair dayanak bir belgeyi oluşturan senet borçlu tarafından imzalanan ve alacaklı da kalan bir belge türüdür. Bu belgede borç tutarı hem rakamla hem yazıyla yazılır ve ödeme vadesi ile birlikte imza altına alınır. Senette borçlu ve alacaklı olarak iki taraf mevcuttur. Ancak kefil olması halinde o da borçlu olarak imza atabilir. İlerleyen dönemde ise borca ait miktarın alacaklıya verilmesi ile senet borçluya verilir ve borçlu da yırtarak atar ve imha eder. Böylelikle borç ortadan kalkmış olur.

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Eğer borçlanma yoluna senet karşılığı gidilmişse senet üzerinde belirtilen vadede borcun ödenmesi gerekir. Eğer senet borcu ifa edilmezse alacaklı alacağını tahsil etmek için yasal yollara başvurur. Burada yasal yol ise İcra Müdürlüklerinden başlar.

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Senet borcunda İcra Süreci

Alacaklı kendisi ya da vekili aracılığıyla senet alacağını tahsil edebilmek için ikametinin bulunduğu icra müdürlüğüne gider ve başvurur. Burada alacak tahsili için bir dosya oluşturulur. Bu dosya ile birlikte borçluya borcun ödenmesi için gönderilecek olan tebligat ve diğer işlemlerdeki masraflar alacaklı tarafından yatırılır. Alacaklı vekili aracılığıyla başvuru yapmak isterse burada öncelikli olarak avukatlar borçluyu arayarak borcun ödenmesini yoksa haciz işlemlere başlanacağını bildirebilir.

Borcun alınması için avukatlar aracılı ve vekil olması halinde borçlu için daha çok para ödemesi yapmak anlamına gelir. Zira avukatın parası, yapılan masraflar gibi tüm hususlar maalesef borçlu tarafından ödenir. Bu gibi durumlarda banka borçlarında olduğu gibi avukat ile borçlu yeni bir ödeme planı yapabilir. Burada borçlu bu plan dahilinde taahhütname imzalar. Bu imza sonrası kişinin yükümlülükleri artar. Çünkü borcun zamanında ödenmemesi halinde hapis yolu da açılmış olur.

İcra müdürlüğünden gelen tebligat ile borçlunun itiraz etme süresi başlar. Burada 7 gün söz konusudur. Bu süre içinde eğer gerçekten borcu yoksa icra müdürlüğüne borç dosyası için itirazda bulunabilir. İtiraz etmez ise 10 gün içinde de borcunu ödemesi gerekecektir.

Senet Borcuna İcrada İtiraz Edilirse Ne Olur?

Borcun ödenmesi için size gelen tebligat sonrasında eğer böyle bir borcunuz bulunmuyorsa, senetteki imzanın sahte olduğunu düşünüyorsanız bu gibi sebepler yüzünden itiraz etme hakkınız bulunuyor. Ancak gerçekten borcunuz varken itirazda bulunmanız sizlere ayrı yükler getirir. Çünkü borcunuzun olduğunu bile bile zaman kazanmak adına itirazda bulunur ve zaman kaybına neden olursanız bu durumunda yaptırımları olacaktır. İcra Takibine İtiraz başlıklı yazımızda nasıl yapacağınızı ve itirazda yazmanız gereken dilekçe hakkında bilgi vermiştik. Burada ayrıntılı olarak karşımıza çıkacak hususları bilmeniz önemli bir husustur. İcra ve Haciz Başlatılması, Sonuçlandırılması ve itiraz masrafları sizlere önemli bir ışık kaynağı olacaktır.

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

İcraya verilen Senet Ödenmezse Ne Olur?

İcra tebligatı gelmesine rağmen siz bu borcu ödemez ve itirazda bulunmazsanız  haciz işlemleri başlamış olur. Alacaklı veya vekili sizin banka hesaplarınız, maaşınız, yatırım hesaplarınız gibi maddi varlığınız üzerinde öncelikli olarak haciz işlemi yapmak ister. Nakit paralar ile haciz konulması daha kolay yoldur ve alacağın tahsili için hızlıdır.

Senet Nasıl Doldurulur?

En yakın bir kırtasiyeden temin edebileceğiniz senetler tanzim edilirken de dikkat edilmesi gereken önemli borç alacak evrakıdır. Dikkat edilmeden doldurulan ve imzalanan senetler tarafları mağdur edebiliyor. Özellikle borçlunun dikkat etmesi gerektiği hususlardan bir tanesidir. Bu anlamda senet doldurulma şeklini maddeler halinde açıklarsak;

  • Senet üzerinde ödeme tarihi, birden fazla senet varsa vade sayısı doğru yazılmalıdır.
  • Ödeyeceğiniz tutar TL veya döviz kurundan ise belirtilmeli, rakam ve yazıyla yazıldıktan sonra rakam ve yazının sonu kapatılmalıdır. Nitekim buralara eklenen rakam ve yazılar ile mağdur edilen sayısı hukuki dosyalarda oldukça fazladır.
  • Doldurulan her senet için ayrı özen gösterilmeli ve hepsinde aynı dikkat verilmelidir
  • Senette alacaklı olan kişinin adı soyadı ve TC si yazılmalıdır.
  • Senette borçlu olan kişinin adı soyadı, TC numarası, adresi yazılı olmalıdır.
  • Ödeme tarihi ve vade net olmalıdır
  • Kefil veya kefiller olması Halide bu kişilerin de adı soyadı ve TC numarası mutlaka belirtilmelidir.
  • Senette borçlu olan kişilerin imzası olur. Bu imza kefiller tarafından da atılmalıdır.

Senet Borcu Ne Zaman Silinir?

Senet borcunun silinmesi için borcun ödenmesi ve senedi borçlunun alması gerekir. Burada imha sonrası senet borcu da bitmiş olur. Bu nedenle mevcut senetli borçlarda silinme söz konusu olmaz. Ancak borca itiraz ile hukuki bir karar olması halinde senet borcu silinebilir.

Senet Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Olur mu?

Senet borçlarından dolayı hapis cezası söz konusu değildir. Ancak icra öncesi borcu ödeyeceğinize dair bir taahhütte bulunmuşsanız ve burada yine borcunuzu ödemekten imtina ediyorsanız bu durumda hapis cezası ile karşı karşıya kalırsınız. Taahhüt dışı bir hapis cezası söz konusu değildir.

Senet Borcu Sorgulama

Alacaklılar senetleri borç ödeme tarihinden önce bir banka ve finans kuruluşu aracılığıyla kırdırabilir. Bu durumda alacaklı taraf banka olur. Sizde borcunuzu bankaya ödersiniz. Burada bankaya düşen senetler ile ilgili borç sorgulama işlemi yapılması söz konusu olmasa da icraya düşen borçlar ile ilgili sorgulamanızı e-devlet üzerinden yapabiliyorsunuz. Bunun dışında mevcut senet borçları sorgulama gibi bir dijital teknik ve sistem henüz geliştirilmiş değil. Zira kişiler arasında alınıp verilen senetler için bu sisteme dökülmesi zor bir husus.

Senet Borcundan Maaşa El konulur mu?

Eğer senetle borçlanmışsanız, borcunuzu ödeyemiyorsanız ve icra yolu ile haciz işlemi başlatılmışsa ilk önce banka hesaplarınız kontrol ediliyor. Eğer bu mecralarda paranız yoksa aylık geliriniz olan maaşınıza haciz konuluyor. Burada konulan haciz maaşın tamamına değildir. Nitekim kişinin yaşamını idame ettirebileceği bir gelire ihtiyacı vardır. Bu nedenle maaşının dörtte birine haciz konulur ve taksit taksit ödemesi alınır. Bu durumda ödeme yolu uzayacağı için borca faiz eklenir. Böylelikle kişi daha çok para ödemek zorunda kalmış olur.

Avukata Verilen Senet Ne Olur?

Eğer senetli bir borcunuz avukatlara verilmişse öncelikli olarak bu kişiler sizlere ulaşır. Sizden borcun ödenmesini ister. Genelde avukat masrafı, icra masrafı, faiz gibi hususlar nedeniyle alacaklının korkutulması söz konusudur. Bu durumda kişi ödeme yolunu seçebilir. Ancak yine ödeme yapılmazsa burada karşılıklı anlaşma ve yeni bir ödeme planı devreye girer. Bu plan çerçevesinde borçlu bir taahhüt verir ve süresi içinde ödeyeceğini belirtir. Burada kişi yine ödemekten imtina ederse hapis gibi hususlarla karşı karışya kalır.

Bankadaki Senet Ödenmezse Ne Olur?

Alacaklılar senetli alacağını tahsil edebilmek için bankalar aracılığıyla protesto çektirir. Bu protesto borçlu kişiye borcun hatırlatılmasıdır. Kişi bankadaki senet borcunu ödemediği zaman kredi borçlarında olduğu gibi kredi banka yasaklısı konumu ile kara listeye girer. Borçlu senet borcunu ifa etmişse ayrıca protestoyu kaldırması gerekir. Bu durumda ayrı bir ücrete tabidir.

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur sorusunun cevabı hukuki olarak aşamalardan geçmektedir. Bu durumda hangi aşamada olunduğu bilinmesi önemli bir husustur.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma