Taşıt Haczinde Yakalama Süresi

  • 08 Ocak 2025
  • 43 kez görüntülendi.
Taşıt Haczinde Yakalama Süresi

Banka ve diğer borçlardan kaynaklı olarak alacak tahsili için atılan adımlardan taşıt haczinde yakalama süresi ruhsat sahibi tarafından sorgulanan başlıca unsurdur.

Hacizli araç trafikte yakalanırsa bağlanır, böylelikle borcun tahsili için yakalanan aracın 6 ay ya da 1 yıl içerisinde satışının gerçekleşmesi gerekir.

Bir araca hacizle yakalama yapılabilmesi için önemli olan borçluya tebliğ edilmesidir. Ödeme tebligatı yapılmadığı sürece haciz mümkün değildir. Bu durum ipotek olmayan araçlar için geçerlidir. Ödeme tebliğinin ardından 1 yıl içerisinde alacaklı haciz için başvuruda bulunması gerekir. Bu süre içinde başvuru olmazsa dosya işlemden kaldırılmaktadır.

Finansal sorunlar açısından icra ve haciz işlemlerinde dosyanın açılabilmesi için belli bilgiler yer alması gerekir. Bunlar;

  • Alacaklı kimliği ve adresi
  • Borçlu kimliği ve adresi
  • Alacak tutarı
  • Faizli ise alacak faizi
  • Borcun sebebi (belgeleriyle)
  • Alacaklı imzası

Taşıt haczi ve diğer icra hukukunda mağduriyetlerin önlenmesi için öncelikli olarak hukuki destek alınması gerekir. Bu destek ise yetkili yerlerden alındığı takdirde anlamlı olacaktır.

Araç Vergi Dairesi, SGK ve Alacaklılar ile Bankalar Tarafından Haczedilebilir

Araca borçtan dolayı öncelikle haciz konulmasına dair bir karar alınması gerekir. Bu karar banka alacaklısında olduğu gibi vergi dairesi ve SGK tarafından alınabilir. Haciz ile birlikte araca şerh konulması nedeniyle haciz satılamaz. Hacizli aracın trafikte yakalanması ile bağlanmasının ardından emniyet güçleri 3 gün içerisinde aracı ilgili kuruma teslim eder.

Taşıt Kredisi ile alınan araçların kredi taksitleri ödenmediği takdirde krediyi veren banka tarafından haczedilir. Zira üzerinde ipotek bulunan bu araç bankaya aittir. Banka aracın satışı ile ilgili borcu tahsil eder.

Aracınızın üzerinde haciz ya da yakalama olup olmadığı aracın ruhsat sahibi tarafından e-devlet üzerinden sorgulanabilir. Yakalama bulunuyorsa trafiğe çıkmadan önce bunun kaldırılması gerekir. Kaldırmak için ise borcun ödenmesi gerekir.

Taşıt Haczinde Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar?

Araç haczinde zaman aşımı süresi taşınabilir olduğu için 6 aydır. Alacaklı bu süre sonunda tekrar yakalama kararı aldırabilir. Aldırmazsa zaman aşımına uğramış olur. Böylelikle araç sahibi başvuru yaparak araçtaki haczin kaldırılmasını isteyebilir. Haciz kaldırma talebi ilgili icra müdürlüğüne dilekçe ile yazılı olarak yapılır. Haczin kaldırılması ile araç satışı da yapılabilir.

Borç aracın satışı ile tahsil edilebilir. Bu durumda hacizli aracın bedeli borçtan fazla ise arada kalan fark araç sahibine ödenmektedir. Ancak haciz ve vekâlet ücretleri gibi masraflar araç sahibi tarafından ödenmektedir. Hatta aracın tutulduğu otopark ücreti yine borçlu tarafından karşılanmaktadır. Bu aşamada araç bedeli borcu ve masrafları karşılamazsa araç sahibi halen borcu konumunda kalır.

Okunmalı : Vergi Borcu yoktur yazısı nasıl alınır?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ