Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ne Demek?
  4. »
  5. Tüzel kişi ne demek? (Tüzel Kişilik)

Tüzel kişi ne demek? (Tüzel Kişilik)

Aydin Duran Aydin Duran -
170 0

Ayrı olarak tüzel ve ekonomik bir varlık olarak tanımlanan kişilere tüzel kişi denir. Hukuki açıdan tüzel kişilik, birçok maldan oluşan bir topluluktan gelen ve tek kişi olarak kabul edilen kişidir.

Yasal düzenlemede gerçek ve tüzel kişiler olmak üzere iki kişi bulunmaktadır. Gerçek bir kişi, kişinin doğal olarak doğru olması koşuluyla, hamile kalmadan ölüme kadar yasal olarak kullanılan bir kavramı ifade eder. Bu kişilerin bor üretme ve alma lisansları vardır. Tüzel kişi, gerçek bir kişinin sahibi değildir, ancak birey olarak algılanan bir mülk veya kişi grubu olarak kabul edilir.

Tüzel Kişilikler Kimler

Dernekler, vakıflar, sendikalar ve şirketler gibi kuruluşlar tüzel kişiliği tüzel kişiliğe sahip bir şeyden alır. Bu tüzel kişilikler, bireysel tüzel kişilikler olarak bilinir. Başka bir deyişle, tüzel benlik, müessese veya kuruluş faaliyet gösterirken bu topluluklara aktarılan kişidir.

Okunmalı : İcrai Haciz Terkini Ne Demek?

Hukuk alanında, kurum ve kuruluşlar gibi ortaklık olduğunda, oradaki kişiler tüzel kişilik haline gelir. Girişimcilik alanında, bir varlığa veya kuruluşa sahip olan kişi tüzel kişilik haline gelir. Tüzel kişilik, kuruluşlarının devrinden sonra devralan kişiye belirlenen süreç içerisinde  devredilir.

Tüzel kişinin görevleri

Kamu tüzel kişiliklerinin ve özel tüzel kişilerin isimleri, faaliyet alanları dahil, tüzel kişiliğin adını oluşturur. Bu duruma örnek verecek olursak bazı bankalar bu durumda farklılık gösterebilir. Buna bağlı olarak özel hukuk, tüzel kişiliklerin organları veya yapılarından farklıdır. Kamu hukukunun tüzel kişileri, devlet tarafından veya kanunla verilen otorite tarafından kurulur ve yine kanunla iptal edilir. Öte yandan, söz konusu tüzel kişiliğin yasal gereklerini gönüllü olarak karşılayan, kuruluş ve tescil işlemlerini gerçekleştirilir ve ortak veya kurucu gerçek kişiler neticesinde özel hukuk büroları kurulur. Bu kurucuların veya ortakların özgür iradesi ile kaldırılır.

okunmalı : Yabancı Uyruklu Kişiler Türkiye de Nasıl Banka Hesabı Açar

Tüzel Kişiliği Olan Kurumlar

Devletin kanunlara dayanarak ve kamu haklarının tanınması amacıyla oluşturduğu tüm kamu kurum ve kuruluşları, kamu hukuku konumuna sahiptir. Bu kuruluşlardan bazıları Anayasada belirtilmiştir;

  • Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu
  • Meslek ve kamu kurumları
  • TRT
  • Yüksek öğretim (üniversite)
  • İhtisas ilçe idaresi
  • Belediye

Bunların dışında sıradan kişiler tarafından oluşturulan veya belirli bir amaç için düzenlenen özel şirketler ve kamu kurum ve kuruluşları mevcuttur. Bu vakıflar ve benzeri kuruluşların kendi hukuki anlamları vardır. Bu durumlara özen gösterilmesi önem taşır.

Okunmalı : Ölen Kişilerin Banka Senet Borçları Ne Olur?

Son olarak  tüzel kişiliğin tüm ilişkilerinin sona ermesi işlemine tüzel kişiliğin bitmesi denir. Hukuki işlemler, borçlar ve alacaklar sona erecek. Devir işlerimler, hükümet komiseri ve mali temsilcinin gözetiminde yapılır. Bu prosedürler, iptal ve iptalin sona ermesi ile başlar. Dernekler Kanunu, derneğin tasfiyesi halinde malın tasfiye şeklini belirlemekle yükümlüdür. Vakıflar için böyle bir zorunluluk olmadığını belirtmek de fayda var.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma