Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. icralık Araçlar
  4. »
  5. Yurt Dışından Araba Getirebilir miyim?

Yurt Dışından Araba Getirebilir miyim?

Aydin Duran Aydin Duran -
295 0

Yurt dışından ucuza araba getirip Türkiye’de sürekli kullanmak istiyorsunuz. Bu aşamada sorumuz yurt dışından araba nasıl getirilir? Bu aracın ülkeye getirilmesi karşılığı olan vergileri ne kadar olur? Bana avantaj sağlar mı yoksa hiç uğraşmayayım Türkiye’den alayım gibi sorularınız beraberinde yeni soruları da getirecektir. Ülkeye araç getirmenin avantajı kadar dezavantajı da, sorumlulukları da sizi bekliyor olacak. Yinede yurt dışından araba getirme düşüncesinde olanlara belirtmeliyim ki tam doğru adrese geldiniz. Burada konuyu iki farklı aşamada değerlendirmek önemli. Birincisi yasal olarak Türk plakası kaydı ile vergilerini ödemek, diğeri ise yabancı plaka ile Türkiye’de kullanmak. Tüm bunların da engelleri karşımıza çıkacak ki burada hangisi bizim için avantajlı olacak?

Yurt Dışından Otomobil Araba Alıp Getirmek

Özellikle erkekler modelli bir aracı çok daha ucuza almanın yollarını arıyor. Bu yollar içerisinde bir çok alternatif yol olsa da kişi en ucuzunun peşinde. Bunun için yurt dışında araç fiyatlarının daha uygun şartlarda olduğu haberleri ile acaba yurda araç getirebilir miyim? Yurt dışından araç alsam kullanabilir miyim soruları oluyor. Bunun yanında yurt dışında çalışan özellikle Almanya’da çalıştıktan sonra emekli olan ve yurda geri dönmek isteyen kesimde bu mecralardan bir araç getirerek avantajlı konuma gelmek istiyor. Nitekim bu şekilde aracını getiren kişi sayısının da çok olduğunu belirtmek doğru olacaktır.

Gürcistan Araç Getirmede Doğru Adres mi?

Son zamanlarda artan araç fiyatları kişileri daha düşük modelleri almaya ya da çok daha ucuza alma yollarına yönlendiriyor. Bu aşamada sorulan sorulardan bazıları ise yurda araç getirmek. Nitekim özellikle sosyal medya da Gürcistan üzerinden araç getirme ve kullanım epey bir yaygınlaştı ve haberleri de aldı başını gitti. Son model Mercedesler, BMW araçlar ile yapılan haberler sonrası herkesin iştahı biraz daha artmış gibi görünse de doğru bir adım mı bunu iyi araştırmak gerekiyor. Makalemizin asıl nedeni de aslında bu.

Okunmalı : Bankalardan Ucuza Araç Nasıl Alınır?

Türkiye’de Araç Fiyatları Neden Fazla?

Dünya’nın hangi ülkesine giderseniz araç fiyatlarının ülkemize oranla çok daha düşük tutarlarda olduğunu göreceksiniz. Burada ülkeye getirilen araçlara ÖTV ve diğer vergilerin eklenmesi ile aracın fiyatının neredeyse katlanıyor olmasıdır. Yasal olarak bu vergileri biz aracı buradan da alsak yurt dışından da getirsek ödemekle yükümlüyüz. Böyle bir durum olmasaydı zaten herkes yurt dışından araba getirme yoluna giderdi. Yine de devlet bu aşamada araç getirmenin yolunu da açmış durumda. Bu anlamda şartları taşıyor olmanız sizin yurt dışından modelli bir aracın ülkeye getirilmesinde etkili olacak.

Yurt Dışından Araç Getirme Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Himayesinde

Türkiye’ye araç getirilmesi ve gümrük işlemleri gibi bir çok husus Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yerine getiriliyor. Bu aşamada da zaman zaman mevzuatlarda yeniliğe giden bakanlık yurt dışından araçla gelen kişilerin bu araçları ne kadar süre ile yurt içinde tutabileceğine dair yeni bir düzenlemeye gitti. Eski süreçlerde 6 ay ile kullanılabilen bu araçlar turist olarak Türkiye’ye gelinmesi halinde 24 ay iki yıl süreyle kullanılmasının yolu açıldı. Bu durum elbette ülkemize yurt dışından gelecek turistler için büyük avantaj sağlarken aynı zamanda turizm sektörü içinde olumlu bir gelişme oldu. Ancak Türk Vatandaşları için geçerli bir etken olmayan bu durum araç sahibi olmak için çok uzak.

Okunmalı : Ziraat Bankasından Satılık Hacizli Araçlar

Yurt Dışından Ucuza Araç İlanları

Yaygınlaşan sosyal medya dolandırıcıların da adresi oldu. Bu manada kendilerine Pazar arayan bu kişiler sosyal medyalarda yaptıklar ilanlar ve paylaşımlar ile yurt dışından ucuza araba getirme hizmeti verdiklerini ilan ediyor. Bu ilanlar sayesinde ucuza araç almak isteyen kişilerde tuzaklara düşebiliyor. Bu tür kişilere itibar edilmemesi gerekir ve ucuz araç alımı yapılacağı yerde elinizdeki paranızdan da olabilirsiniz. Bu nedenle gerçek danışmanlardan gerçek bilgiler eşliğinde araç alım yoluna gidilmesi de önem taşıyan hususlardan bir tanesi.

Okunmalı : Sigorta Şirketlerinden Az Hasarlı Araçları Ucuza Alma

Öncelikle Kimler Yurt Dışından Araç Getirebilir

Yurt dışından araç getirme işleminde en kritik engel yurt dışında 185 gün süre ile yaşamış olmanızdır. Burada yaşanılacak ülke ve şehrin bir önemi yok. Yani herhangi bir ülkede bu süreyi geçirmiş olmanız halinde bu durumunda bunu da ikametgah belgesi gibi belgeler ile kanıtlayabilmelisiniz. Bu durumda yurt dışında ikamet edeceğiniz için o ülkeden mutlaka oturma izni alınması gerekir. Bu izin belgesi de sizlerin süre açısından önemli bir dayanağınız konumundadır. Bu şartı taşıyan kişiler herhangi bir ülkeden araçla gelebilir ve bu aracı da Türkiye yollarında 2 yıl süreyle kullanabilirsiniz. Bu aşamadan sonra yine aynı şekilde araç kullanımına devam etmek istiyorsanız aracı getiren kişi yine yurt dışına gitmeli ve yine en az 185 süre ile herhangi bir ülkede ikamet etmelidir.

Yurt dışında ikamet sonrası Türkiye’de kullandığınız aracın kullanım süresi olan 2 yıl için Türkiye’de vergi ödemesi yapmıyorsunuz. Bu durumdan muaf oluyorsunuz ancak yurt dışında kayıtlı olduğu için kayıtlı olduğu ülkede bu aracın vergi ödemeleri de yapılmak zorunda kalınabiliyor. Yani iki yıllık süreç sonrası ülkeye geri dönmeniz halinde yine ödemeniz gereken hususlardan bir tanesi. Aracı trafikten çekmek isteseniz dahi bu anlamda karşınıza çıkacak olan yasal mevzuatlar sizlerden masraf çıkmasına neden olacaktır.

Yurt Dışından Gelen Aracın Sigortası

Yurt dışından alacağınız araçların modeli ve markasına göre neredeyse yarısından çok daha ucuza alıyor olmanız yurt dışından araç getirme işlemini cazip kılıyor. Lakin arada çıkıp tekrar gelmek ve geçirilmesi gereken zaman önemli bir aşama. Yine de yapacağınız kazalara istinaden bu araçlara trafik sigortası yaptırılması önemli bir husus. Atlanılamayacak önem arz eden araç sigortası sizleri maddi olarak önemli yükümlülüklerden kurtaracaktır.

Okunmalı : Ucuza Araba Almanı Yolları

Yurt Dışından Gelen Araçların Sorumlulukları

Yurt dışından araba getirdiniz. Bu arabayı kullanıyorsunuz ancak paraya ihtiyacınız oldu. Bu durumda satmanız mümkün değil. Satışı gerçekleştirilemez. Aynı zamanda aracı getiren kişi dışında birisi kullanması doğru değil. Kiralanması, devredilmesi söz konusu değil. Bu araçlarla trafik cezası kesilmesi sizlerin ödemeyeceğiniz anlamına gelmez. Ne kadar ceza kesilirse kesilsin mutlaka tekrar yurt dışına çıkarken gümrükte karşınıza çıkacaktır ve ödemek zorunda kalınacaktır.

Geçici Süreyle Çalışmaya Giden Türk Vatandaşları

Yurt dışına çalışmaya giden Türk Vatandaşlarından bahsetmek Türkiye’ye araç getirmeleri açısından önemli. Burada çalışılan yer de önemli. Nitekim gemiler ile yurt dışına çıkan ve yıllarca gelemeyenler bulunuyor. Bunun yanında inşaat firmaları ile giden ve bu firmaların belirttiği yerlerde ikamet ederek çalışan inşaat işçileri de bunlardan. Bu tür çalışanlar 185 gün süresini doldursa bile ikamet olarak bu yükümlülüğü taşımadıkları için araç getirme yoluna gidemezler. Diyelim ki turist olarak gittiniz ve otel pansiyon gibi yerlerde bu süreyi geçirdiniz. Yine araç getirebilir miyim diye bir sorunuz bulunuyorsa hayır demeliyiz. Burada sizler ikametgah belgesi sunamazsınız ya da oturma belgeniz olmadığı için dayanak olarak gösteremezsiniz.

Okunmalı : 80 Ay Vadeli Faizsiz Araç Nasıl Alınır?

185 Gün Nasıl Hesaplanıyor?

Burada kişileri kafasını karıştıran sürenin nasıl işlediği. Aslında bir yıl içerisinde bu süreyi kesintili olarak doldurabiliyorsunuz. Yani bir yıl içinde kesintisiz 185 gün kalınacak diye bir kaide bulunmuyor. Bu sürenin hesaplanmasında ise yurt dışına çıkış ve geri dönüş süreleri pasaport kontrolleri esnasında ortaya çıkıyor. Yani gümrükten çıkış ve giriş süreleri sizlerin yurt dışında ne kadar süre geçirdiğinizin büyük ispatı oluyor.

Yurt Dışından Emekli Oldum Araç Getirebilir miyim?

Yurt dışında ikamet ederken yaşı ve süresi ile emekli olmaya hak kazanan kişiler 185 gün şartı aranmaksızın Türkiye’ye araç ile gelebilir ve burada kullanabilirler. Hatta bu kişiler aracın ÖTV ve diğer vergilerini de ödemeleri halinde Türkiye’ye aracın kaydını yapabilir ve Türk plakası takarak süresiz de kullanabilmektedirler.

Okunmalı : Senetle Araba Satan Yerler

Taşıt Ön Beyan Uygulaması Nedir?

Yurt dışından araç getirme ve diğer işlemleri ile tüm hususların Ticaret ve Sanayi Bakanlığınca yapıldığını belirtmiştik. Bu nedenle araçların getirilmesi için taşıt ön beyan uygulaması söz konusudur. Burada araçla gelen kişiler bu uygulamayı tablet yada telefonlarına indirmek ve bilgileri buralara işlemek zorunda. Bu uygulama aynı zamanda sizlerin gümrükte vakit kaybınızın önüne geçer. Araçlarla ilgili olarak ticaret bakanlığının ilgili sayfasından bilgi alınabilir.

Yabancı Araçlar Türkiye’de Ne Kadar Kalabilir

Geçmiş yıllarda bu araçların Türkiye yollarında kalabilmesi altı ay ile sınırlıydı. Ancak günümüzde yapılan yeni mevzuat ile bu süre 2 yıla çıkarıldı. Yani 24 ay süre ile bu araçların ülkemizde kullanılabilmesinin yolu açılmış oldu. Ancak bu süre içinde Karayolları Genel Müdürlüğünün denetleme prosedürlerinin hepsine tam anlamıyla uyulması şartı aranmaktadır. Yani bu şartları yerine getirmeniz halinde ülkemizde araçları kullanabiliyorsunuz.

Okunmalı : İcralık Arabalar Nasıl Alınıyor?

Yurt Dışından Gelen Aracı Kimler Kullanabilir?

Yurt dışından turist konumuyla getirilen araçları araç sahibinin yanı sıra eşi, anne babası ile çocukları belli kriterleri taşıyor olmaları halinde kullanabilmektedir. Bu araçların kullanımı için ehliyet şarttır ve Türkiye’de alınanlar ile yurtdışında alınan ehliyetler ile de kullanılabilmektedir.

Yurt Dışından Getirilen Araç Trafiğe Tescil Ettirilebilir mi?

Hem Türk hem de çalışılan ülkenin vatandaşı olabilirsiniz. Bu manada çift uyruklu olarak adlandırılan bu kimseler ile mavi kart sahibi dışındakiler Türkiye’de oturma izni alanlar yada yurt dışında emekli olan TC vatandaşları araçlarını Türkiye’de trafiğe tescil ettirme hakkına sahiptir.

Okunmalı : Bankalardan Satılık Araçlar Neden Daha UCuz

Getirdiğim Aracı Türkiye’de Bırakarak Yurt Dışına Gidebilir miyim?

Eğer yurt dışından araç getirdiniz ve bunu bırakarak yurt dışına çıkmak istiyorsanız size en yakın gümrük müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor. Burada sizler başvurmadan yurt dışına çıkmak isterseniz zaten sizin adınıza kayıtlı olarak yurda araç girdiği görülmektedir. Bu şekilde davranmanız halinde sizleri gümrük müdürlüklerine sevk ederler ve sizlerde mağdur olmuş olursunuz Bu aşamada araç gümrük dairelerine teslim edilmesi gerekecektir. Bu araçlar başkaları tarafından kullanılamaz.

Yurt dışından otomobil ve diğer araçların getirilmesi ve kullanılması ile ilgili olarak tüm sorularınızı aşağıdaki yorumlar bölümüne yazmanız halinde kısa zaman içerisinde yanıtlandırılacaktır.

Hepsi bir kenara bırakılırsa yurt dışından ucuza araç getirme hevesinde olan kişiler öncelikli olarak bir yıl içerisinde yurt dışında en az 185 gün süreyle ikamet etmesi, oturma izninin olması halinde herhangi bir ülkeden Türkiye’ye araç getirme hakkına sahip oluyorlar.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma